Krisztus-korú nők

A Gardénia bővelkedik kegyetlenségben, szeretetben és humorban.

Négy nő, négy generáció és egy tipikus XX. századi család története valahol Kelet-Európában. A tavalyi Kortárs Drámafesztiválon felolvasó-színházi előadáson találkozhatott a közönség a Gardéniával. A Lengyelországban komoly sikert aratott darabba egyszerre szeretett bele a K. V. Társulat és Pelsőczy Réka rendező, akkor és ott született meg bennük az elhatározás, túllépnek a felolvasószínház szűk keretein. Az idén ez a kortárs lengyel dráma lesz a fesztivál nyitó előadása.

A lengyel színházban a második világháború és a katolicizmus mellett egyre gyakrabban előkerülő motívum a szenvedélybetegség, a Gardénia ráadásul a női alkoholizmus témáját is boncolgatja. Elzbieta Chowaniecet nem titkoltan saját családja ihlette a színmű megírására, s az sem véletlen, hogy legfiatalabb szereplője éppúgy 1982-ben született, ahogyan ő. A darab négy nőről: dédnagymamáról, nagymamáról, anyáról és ifjú leányról szól. A boldogságot keresik. A szokatlan dramaturgiájú drámában minden szereplő 33 évesen mondja el nagymonológját, majd az időrend felborul. A jelenetek – duettek, tercettek és kvartettek – az egymáshoz, a világhoz és az alkoholhoz fűződő viszonyukat felvillantva következnek egymás után. A Gardénia bővelkedik kegyetlenségben, szeretetben és humorban, groteszk mivolta elemeli a realitástól a nagyon is valódi szereplőket, problémáikat és örömeiket.

A K. V. Társulatot két, a kaposvári Csiky Gergely Színházat színházi szabadsá gáért elhagyó színésznő, Száger Zsuzsa és Urbanovits Krisztina alapította. A kötetlen asszociációkra csábító nevű – Különvélemény?, Közös vélemény? – független színházi csapat ezúttal a Thália Színházban talált támogatóra és helyszínre. Azt pedig még nem tudhatjuk, hogy az idei Kortárs Drámafesztivál felolvasott darabjai közül melyiket láthatjuk majd színházi előadásként.

Infó

ELZIBETA CHOWANIEC: GARDÉNIA a Thália Színház Új Stúdióban november 26-án este fél 8-kor.

Top 5

1. JÓGYEREKEK KÉPESKÖNYVE

Sokkopera az Örkény István Színházban november 22-én este 7-kor.

2. MOMENTÁN ROCKANDROLL

A Momentán Társulat improvizációs, zenés, irodalmi estje a Millenárison november 22-én este 8-kor.

3. REQUIEM-VÉNUSZ MELLBIMBÓJA A KARMESTERI PÁLCA ELLEN

Pszeudo-monodráma a Látványművek előadásában Peter Schaffer Amadeusa nyomán az Eötvös 10-ben november 23-án este 7-kor.

4. PYGMALION

G. B. Shaw a Radnóti Színházban november 25-én este 7-kor.

5. A GONDNOKSÁG

Színházi sitcom a Katona József Színházban november 24-én este 10-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.