Elődörzsölt hősök

Nem illenek állami díszkiadásba.

Csapdahelyzet. Hogyan magyarázzam meg, hogy semmi esetre sem kellene politikai alapon osztályozni kulturális intézmények hozzáállását a művészeti alkotásokhoz, ha nyilvánvaló az erős (napi) politikai szándéka annak a kiállításnak, amelyről írok? Hozzá még: hogyan gondolhatom nevetségesnek, hogy festményeket rendel a „húsvéti alaptörvényhez” a mecénás állam, ha gyönyörködöm a Centrális Galériában falakra-oszlopokra akasztott grafikákban, amelyeket ugyanez a törvényszöveg ihletett?!

Igaz, az alapállás ellentétes. A hivatalosság igényeit a törvényben szereplő mondatok illusztrálása elégíti ki, Rajk László viszont a hiányra figyel. A törvényt bevezető Nemzeti hitvallásban áll: „Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk.”

A művész hát különleges, a rejtett részletek megjelenítését segítő frottázs- – azaz átsatírozó – technikával megidézi a történelemből a fenti mondattal kitörölt időben a fennálló renddel szemben fellépő bátrakat. Köztük anyját, Rajk Júliát, és az első magyar köztársasági elnöknek az ellenzék mellett kiálló feleségét, Károlyi Mihályné Andrássy Katinkát,meg Duczinska Ilonát, Fekete Évát, El Kazovszkijt, Halda Alízt, Kerényi Gráciát, Solt Ottiliát, Vezér Erzsébetet. És merész férfiakat is: Bence Györgyöt, Bibó Istvánt, Donáth Ferencet, Eörsi Istvánt, Erdély Miklóst, Krassó Györgyöt, Petri Györgyöt.

Hogy ne feledjük el: voltak itt hősök.

Nem kell róluk freskót készíteni, nem illenek állami díszkiadásba, de jó, hogymegemlékezik róluk a régi harcostárs, és elénk dörzsöli őket.

Rajk László, úgy látszik, sorozatot tervez, nemrégen zárt be Hiányzó paragrafus című tárlata. Ezen a még élő alkotmányban szereplő, a januártól hatályosból viszont már kimaradt mondatokat hívta elő hasonló technikával. Például azt, hogy „Magyarország: köztársaság”.

Infó

HIÁNYZÓ HŐS. RAJK LÁSZLÓ 43 GRAFIKÁJAA CENTRÁLIS GALÉRIÁBAN. (Budapest V., Arany János u. 32.) november 27-ig.

Top 5

1. LÉGBÜFÉ

Kertész Dániel a Magyar Műhely Galériában november 25-ig.

2. 09 11

Mata Attila a Mono Galériában december 2-ig.

3. TÉRPAPÍR

Baráth Bálint a Transit Art Caféban december 3-ig.

4. DRAW YOUR MONEY

Farkas Roland a Stúdió Galériában december 10-ig.

5. HÁROM/NÉGY

Csontó Lajos, Faa Balázs, Koronczi Endre az Óbudai Társaskör Galériában december 18-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.