Vonják vissza!

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma az elmúlt napokban azonnali hatályú létszámcsökkentést rendelt el a nemzeti közgyűjteményeknél és művelődési intézeteknél.

RéthelyiMiklós miniszter úr, jogilag is megkérdőjelezhető intézkedésével, az évek óta már különböző megszorításokat elszenvedett intézmények teljes bérösszegének húsz százalékát vonja el. A feladatellátást tekintve katasztrofális hatású döntés hivatkozási alapja a 2012. évi költségvetés tervezete.

Tisztában vagyunk az ország súlyos helyzetével, munkahelyeinken és személyes helyzetünkön keresztül egyaránt érzékeljük a válság súlyát. Ezzel együtt is súlyos hibának tartjuk ezt a kulturális megszorítást. Képzett szakemberek hiányában olyan, a kulturális örökségünket őrző intézmények, mint például a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, az Országos Levéltár, nem képesek ellátni feladataikat. Nemcsak a nemzeti örökség szellemi birtokbavételének a lehetőségei romlanak, de még a nemzeti kincsek puszta fizikai megőrzése is bizonytalanná válik. Miközben sérülnek a polgárok alaptörvényben biztosított kulturális jogai is, romlanak a felnövekvő generációk találkozási esélyei a kultúra nemzeti értékeivel.

Helyesnek tartjuk, hogy a kormányzat stratégiai ágazatnak tekinti a sportot, és jelentős összegű fejlesztéseket fordít erre a területre, de súlyos hibának tartjuk, hogy eközben nincs kulturális koncepciója, és ennek az egyébként is rendkívül nehéz helyzetben lévő területnek a működését teljesen ellehetetleníti. Ez a csekély megtakarítás nem áll arányban a nemzeti örökség védelmében bekövetkező károkkal. Tiltakozunk az ellen, hogy a magát a nemzeti érdek legfőbb képviselőjének tekintő kormányzat a nemzetközi hírű közgyűjteményeket és a közművelődési intézményeket leépítendő koloncnak tekintse.

Követeljük, hogy a jelenlegi válság ideje alatt a szakmailag át nem gondolt kulturális beruházások helyett a kormány először a meglévő intézmények megfelelő színvonalú alapműködését biztosítsa.

Meglátásunk szerint a kormány csakis ezen szempontok figyelembevétele esetén felel meg azon felelősségnek, melyet a nemzeti múlt emlékeinek megőrzése jelent.

Fenti okokból követeljük, hogy a kormányzat vonja vissza a közgyűjteményeket súlyosan érintő, drasztikus elvonásokat.

A szerző a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete elnöke

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.