Paprikás csirke a betonbunker tetején

Két dolgot lehet művelni a Lánchíd tetején Turóczi Gábor szerint: leugrani onnan, vagy megfőzni egy jó paprikás csirkét. Ő maga az utóbbi mellett voksolt. Az Extrém szakács „konyhaművésznéven” ismert, 34 éves fiatalember itthon is további csúcsokra tör – kinézte már magának a Megyeri hidat vagy az Országház tetejét is –, de addig is végigfőzi a világot. Mégpedig egy 1826-ból származó paprikáscsirke-recept alapján kóstoltatta már meg a hazai kulinária e remekét a monacói herceggel, a belga mesterszakáccsal vagy a mongol polgármesterrel. Legutóbb pedig Albániában népszerűsítette. Korce városának egy jellegzetes, még a néhai kommunista diktátor, Enver Hodzsa „örökségéből” visszamaradt betonbunkerén vette elő a főzőeszközöket, no meg a lehetőleg minél inkább a hazai ízvilágot tükröző alapanyagokat.

Az autodidakta, egyébként politológus végzettségű főzőmester Magyarországról viszi magával az alapanyagokat – a mangalicazsírtól kezdve az édeset, csípőset egyaránt tartalmazó paprikakeverékig, az Erős Pistáig. Ha lehet, igyekszik hazai kétlábúval is szolgálni, az Északi-sarkra tartva például egy Oslóban dolgozó magyar diplomata segítette csirkéhez. Trinidad és Tobagóban viszont Turóczi Gábor kénytelen volt a helyi ízekkel beérni; talán ennek is köszönhető, hogy a paprikás csirkét ott az indiai jellegű, currys készítmények közé sorolták be.

Az Extrém szakács Albániában. Kiemeli az ételt a megszokottból
Az Extrém szakács Albániában. Kiemeli az ételt a megszokottból

Mi mozgatja, mért is teszi mindezt? – merül fel óhatatlanul is a kérdés. – Sohasem értettem a hegymászókat. Felmennek mondjuk a Mount Everestre, ám a helyieket, mondjuk a serpákat nem ismerik meg. Nem tudják, hogyan élnek, főznek, étkeznek. Engem viszont éppen ez érdekel: ahogyan a hidak, úgy a gasztronómia is összekötő kapcsot teremt a kultúrák, emberek között – magyarázza az Extrém szakács. Tulajdonképpen népszerűsíti a magyar konyhát, amely szerinte amúgy is annyi hátránnyal indul nemzetközi riválisaival, például a franciával vagy az olasszal szemben. A különleges helyszínek főzőhelyként való kiválasztásával pedig nem tesz mást, mint kiemeli az ételt a megszokott környezetéből.

Erőfeszítéseinek lökést ad, hogy – ki gondolná?! – az Extrém szakács ki van tiltva saját otthoni konyhájából. – Nem azonos az elképzelésünk a feleségemmel a konyhai tisztaságról – zárja rövidre a beszélgetés ezen részét a kisgyerekes családapa, akit nem is akar már hosszú utakra elengedni a família.

Évi egy-két extrém főzésre vállalkozik. Hiába készül el a paprikás csirke fél óra alatt, a főzőcskét külső, céges szponzorálással, egy nagyobb vállalkozás részeként bonyolítja le. Így például a betonbunkerest a Balkánturiszt elnevezésű autós tájékozódási rali programjába illesztette. Ezen az Oroszországban tizenhárom évet leélt Extrém szakács Ták Mozsná (magyarul: Így lehet) elnevezésű csapata hét nap alatt háromezer kilométert autózott egy Land Rover Discovery terepjáróval. A szkipetárok földjén kívül Szerbiát, Montenegrót, Koszovót, Bosznia-Hercegovinát és Horvátországot érintették.

A kulináris világturné ötletgazdája egyébként a Turóczi által vezetett Lucullus Bt. Szójáték ez: nem betéti, hanem baráti társaságra kell gondolni. Nonprofit egyesületi formában működő, már jóval több mint száz lukulluszi lakomát szervezett „evőklubról” van szó. A Belvárosban van kisebb saját helyiségük, de a zuglói Gizella utca kínai éttermében ázsiai főzőtanfolyamokat is kínálnak az érdeklődőknek.

Az egzotikus helyszínekre varázsolt csirkefőzésnek akár százfős vendégköre is lehet: van, hogy iskolát, máskor egy árvaház lakóit látják ilyenkor vendégül. Az Extrém szakács szerint a visszajelzések általában pozitívak. Igaz, a mongolok jelezték, hogy legközelebb egy apró változtatásra igényt tartanának. A szárnyas helyett inkább birkából kérnék a paprikást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.