Michelangelo és Botticelli a netre költözik

A múzeum házhoz jön. Csak győzzük végignézni kínálatát. A híres firenzei Uffizi grafikai gyűjteményének nem kevesebb, mint 150 ezer rajzát, metszetét, miniatúráját és fotóját készül feltenni a világhálóra, hogy az is gyönyörködhessen a legnagyobb mesterek alkotásaiban, aki a valóságban kevésbé, inkább a karosszékben szeret „utazni”.

Nem akármilyen vállalkozásról van szó. Öt évvel ezelőtt született az Euploos nevű program az Uffizi grafikai gyűjteménye, a Kunsthistorisches Institut in Florenz, a Max-Planck-Institut és a pisai Scuola Normale Superiore közötti együttműködés nyomán, és mintegy négymillió eurót szánnak arra, hogy a világ legrégebbi és leggazdagabb grafikai gyűjteménye mindnyájunk számára hozzáférhető legyen. Az Uffizi kollekciója az 1300-as évektől napjainkig eltelt mintegy hétszáz év terméséből körülbelül 150 ezer rajzot, metszetet, miniatúrát és fotót tartalmaz. Köztük a reneszánsz olasz mesterei, Botticelli, Leonardo, Raffaello és Michelangelo alkotásai, de akadnak szép számmal külföldi művészektől származók is, a kortárs rajz és metszetgyűjtemény pedig nap mint nap gazdagodik.

A világ páratlan kultúrkincséről van szó, amely azonban mind a mai napig csak muzeológusok, művészettörténészek, kutatók számára volt hozzáférhető. Attól a naptól fogva –és ez a nap már nincs messze –, hogy befejeződik az anyag katalogizálása és digitalizálása, valamennyien gyönyörködhetünk majd az eddig hozzáférhetetlen művészeti remekekben. Művészettörténészek, mérnökök és informatikusok hada dolgozik immár öt esztendeje azon, hogy ez a pillanat mihamarabb elérkezzen. A világ legnagyobb online múzeuma a tervek szerint 2016-ban nyit majd, de elképzelhető, hogy egy-egy részlege már korábban is megtekinthető lesz. Ilyen „időszakos kiállítást” már idén nyáron is rendeztek, amelynek során a már digitalizált négyezer rajzot és metszetet lehetett megcsodálni a világhálón.

Az új technológia, az informatika tudományának alkalmazása azonban nem csak azt teszi lehetővé, hogy a művészeti alkotások tömegekhez jussanak el. Segítségével a kutatók számos felfedezést tettek, új információkhoz jutottak, eddig „ismeretlen” művészek rajzainak, metszeteinek sikerült hitelt érdemlően gazdát találniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.