Ütik a fahalat

Ha aztmondommaguknak, viszszautasíthatatlan ajánlatom van, igazi zenei csemege, méghozzá a Filharmónia Budapest és a Felső-dunántúli Nonprofit Kft. jóvoltából, valószínűleg ásítanak, és továbblapoznak.

Talán még akkor sem csillan nagyot a szem, ha belengetem, hogy a Nanjingi Tradicionális Zenekar turnézik Magyarországon, látszólag semmi bombasztikum, miért éppen Nanjing tartomány hagyományaira lennénk kíváncsiak, mikor még a sajátjainkkal sem vagyunk tisztában?Mégis: becsszóra higygyék el, nem tesz rossz lóra, aki a zenekar koncertsorozatának valamely magyarországi hangversenyét választja a bőséges programkínálatból. Zenei csemegét élvezhet ugyanis, a magyar fülnek (is) különleges muzsikát.

A Nanjingi Tradicionális Zenekar programjában hagyományos kínai hangszerekre írt művek szerepelnek, bőséges kóstolót kaphatunk a hatalmas ország több ezer éves zenei kultúrájából. A másfél órás koncerteken nem is okvetlenül az az érdekes, hogy hallhatjuk majd a földműves dalát, a fekete bambusz melódiáját, a patak csörgedezését, megtudhatjuk, milyen egy séta Suzhouban, vagy hogy hogyan mossák el a hullámok a homokot – illetve nyilván ez is baromi egyedülálló, de ami engem sokkal jobban érdekel: az ezeket a történeteket elmesélő instrumentumok különlegessége.Mert eddig még sosem találkoztam erhuval, vagyis kéthúros kínai hegedűvel, ahogy guzhenggel, kínai citerával sem gyakran futottam össze, s a cimbalomról is azt gondoltam, cigányhangszer. A yangqin avatott megszólaltatói bizonnyal rácáfolnak e nézetre. A muyu nevű fahalat pedig püfölik majd ezerrel, ez ugyanis ütős hangszer a javából. Bármely magyarországi koncertet választjuk is, a Nanjingi Tradicionális Zenekar garantálja, hogy az összes, itt nem említett kínai népi hangszer is megszólal majd.

Infó

Koncertek: november 13-án budapesti uránia nemzeti Filmszínház 19.30, 14-én nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központ 19 óra, november 15-én Székesfehérvári Vörösmarty Színház 19 óra.

Top 3

1. ETHNOZENEI NAPOK

MüPa Fesztivál Színház november 18-án 20 órakor. Borbély Mihály – Balkan Jazz Project, Teodoszij Szpaszov és Carlo Rizzo.

2. DRESCH QUARTET

november 16-án 21.30-kor a Gödör Klubban szerda esti dzsessz.

3. HOT JAZZ BAND LEMEZBEMUTATÓ KONCERT

Debrecen, Kölcsey Konferencia Központ november 19-én 19 órakor. Dalok a telefon hőskorából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.