Találkozások színháza

A társulatvezető Balázs Zoltánból hiányzik a tekintélytisztelet, nem érdekli a kánon.

Tíz évvel ezelőtt a színház iránti szenvedély ösztönzött éjszakai próbákra, munka melletti és pénz nélküli munkára színészeket, akikkel az akkor végzős rendező, Balázs Zoltán alakított társulatot. A kezdetben cigányszínházkéntműködő, azóta profivá vált Maladype – lovári nyelven: találkozás – Színházmamár külföldi fesztiválok vendége, és bár nem próféta a saját hazájában, a közönségé mellett a szakma elismerését is kivívta.

A Maladype felfedező kedvű huszonéves tagjai a Kárpát-medence különböző részeiről származnak, van, aki Sopronban született, van, aki Kézdivásárhelyen, nem elégszenek meg a színészettel, akad köztük bábjátékos, blueszenész és olyan is, akinek verskiállítása nyílt.

A független, különleges színházi nyelvet beszélő társulat hoszszú évek vándorlása után, két éve állandó és saját játszóhelyre lelt, de az útkeresés örökre társául szegődött. A társulatvezető Balázs Zoltán nem fél a változástól, sőt lételemének tekinti, és a színházat sem tudja elképzelni metamorfózisok és kockázat nélkül. Hiányzik belőle a tekintélytisztelet, nem érdekli a kánon. Dante Poklában szokatlan, érzésekkel teli alvilági utazásra hív civileket és színészeket, ütőhangszereseket és Ladányi Andreát, a Figaróban pedig Törőcsik Mari mutathatja meg sosem múló fiatalságát. Egy előadáson keltik életre Schiller Don Carlosát és Goethe Egmontját, a Weöres Sándor egysorosát címként választott Tojáséjben pedig szavak nélkül játszanak. A színészek nem feledik: előbb voltak emberek, mint színészek, és mindig vissza tudnak térni kezdeti ártatlanságukhoz. Ehhez a rituáléhoz keresnek partnereket előadásaikban a színpadon és a nézőtéren.

Nem csoda hát, hogy a jubileumi hét rendhagyó gálával ér véget, amelyet a Pesti Színház fogad be, és amelyben különböző művészeti ágak képviselői ünneplik az új „színházi civilizációt” a Maladype – Találkozás jegyében.

Infó

Nov. 14–18. Bázis, Thália Színház, Trafó Maladype jubileumi programok 10 éves a Maladype – Jubileumi Gála Nov. 19. 19.30, Pesti Színház

Top 3

1. A PITBULL CSELEKEDETEI

Kárpáti Péter darabja a Trafóban november 14-én és 15-én este 8-kor.

2. TŰZMADÁR

A Bozsik Yvette Társulat előadása a MüPában november 14-én este 7-kor.

3. GAME OVER

Kortárs musical a Pécsi Harmadik Színházban november 14-én, 15-én és 16-án este 7-kor.

A  Maladype Vihar című előadása a Bárka Színházban
A Maladype Vihar című előadása a Bárka Színházban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.