Ír, táncol

Michael Flatley 1958. július 16-án született Chicagóban, Illinoisban. Ifjabb éveiben aligha gondolta, hogy egyszer híres táncos lesz, akkoribanmég leginkább azt gondolta, hogy híres fuvolista lesz, és a koncertpódiumokon csillogtathatja képességeit.

Ebben amúgy jogosan bízott, lévénmég az „Írország fuvolabajnoka” címet is megszerezte, hogy ezért konkrétan mit kellett tennie, azt nem tudjuk, biztosan nyert egy-két fuvolaversenyt… A kis Michael Flatley-t azonban nemcsak a fuvola érdekelte, hanem az ír tánc is, nagymamája gyakran vitte ír sztepptáncosok előadásaira. Flatley 11 évesen aztán maga is gyakorolni kezdte a lépéseket, és bár sokan mondták neki, hogy aki ilyen aggkorban kezdi a táncot, az soha nem viszi semmire, ő alaposan rácáfolt az aggodalmaskodókra: 17 éves korában megszerezte az ír táncok világbajnokságának első helyét.

Az igazi áttörést az 1994-es Eurovíziós Dalfesztivál hozta meg számára, ahol partnernőjével egy néhány perces számot adott elő, és ez a néhány perc nem csak az ő életét forgatta fel, de Európa érdeklődését is az ír tánc felé irányította. Flatley-t ünnepelték, egyik fellépésről hívták a másikra, világszerte népszerű lett, és egyre értékesebb. A 90-es években 21 millió fontra biztosította a lábait,melyeknek ugyan nem lett bajuk, a sajtóban viszont bőrrákjáról röppentek fel a hírek, később szívproblémáiról, de a világhírű táncos már jól van, igaz, kicsit hátrébb húzódott a reflektorfényből.

Flatley többször járt nálunk, és most jön ismét, de már nem ő fog a reflektorfényben fürdeni, hanem táncosai, ő rendezőként, koreográfusként és producerként lesz jelen. Társulata a Lord of the Dance című produkcióját adja elő, melyet, Flatley állított színpadra, rendezte meg és koreografálta, ráadásul 1998-ig összesen 400 alkalommal a főszerepet is maga táncolta.

Infó

MICHAEL FLATLEY: LORD OF THE DANCE, november 11-én szeged, városi sportcsarnok, 12-én Szombathely Savaria Aréna, 15-én Budapest, Papp lászló Budapest sportaréna.

Top 5

1

Csokoládétúrák az árPádföldi CsokiMúzeuMBan. Néhány édes meglepetés (www.csokolademuzeum.hu).

2

new york-i MetroPolitanközvetítések Philip Glass:

Satyagraha, Budapest, Uránia mozi 19-én, 17 órakor, Szeged, Belvárosi mozi 19 órakor.

3

Brit ősz 2011, PéCs Vic Gammon népzenekutató előadása és bemutatója, Dominikánus Ház, 16-án 19 órakor.

4

2. kézMűves Magyar ízek vására, Millenáris B épület november 18–20-ig. Magyar ízek, különleges ételek.

hóshow a Hungexpo területén 18–20-ig. Eszközök, lehetőségek télre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.