75 éves lettem én...

A RögzítőShow nem fotóalbum és nem önéletrajz, miközben ez is, az is.

Hogy Markovics Ferenc fotográfust valóban Horvátországban szállta meg a kisördög, vagy csak egy üres füzetlap előtt, azt sosem tudjukmeg,mindenesetre Rovinj, már digi géppel címmel a következő kétsorost jegyezte le magának: „Képecskéket készítgetek, 100 ASA-val, százasával...” És szinte halljuk, ahogy mosolyogva és sziszegve kér elnézést a kínrímért, de felesleges,mert tudjuk, hogy Markovics Ferencnek kitűnő a humora, és tudjuk azt is, mit vesz komolyan, mit nem.

A fotózást például komolyan veszi. És ez nem csak a 75. születésnapja alkalmából rendezett kiállításából derül ki, amely december 4-ig látható a Mai Manó Házban, hanem RögzítőShow című kötetéből is, amely ugyanebből az alkalomból jelent meg a napokban. A RögzítőShow nem fotóalbum és nem önéletrajz, miközben ez is, az is, leginkább egy szép, személyes, szabálytalan összegzés az eddigi életútról. Nem lehetett könynyű a képekkel sűrűn illusztrált 145 oldalba belezsúfolni azt az életet, amely az 1930-as évek végén Cegléden kezdődött, és megannyi kacskaringóval jutott el napjainkig. Azt az életet, amelybe belefért kisebb prózai művek, tréfás kétsorosok megírása, belefértek azok az évek, amelyek alatt Markovics több mint ötven filmben standfotósként dolgozott, később szép és termékeny sajtófotós időszakok, a fotográfia oktatása, aktív szerepvállalás fotográfusszervezetekben, de még a Magyar Jazz Szövetség tagsága is. És belefért egy kézfogás Louis Armstronggal, egy-két görbe este Latinovits Zoltánnal, egy rövidke szerep a Csontváry-filmben. És gyönyörű felvételek elkészítése mások mellett Darvas Liliről, Papp Laciról, Dave Brubeckről, Elizabeth Taylorról, Darvas Ivánról, természeti szépségekről vagy egy habzó felhők alatt robogó gőzösről, mely kép költőket ihletett meg, például Baranyi Ferencet.

A könyv mégis kerek, átfogja ezt a sokszínű életpályát, amely még bizonyára hosszan kanyarog,mert Markovics Ferenc fiatalos, aktív és jó kedélyű, már kezdheti is a kötet folytatását. Ja, és a kínrímek természetesen meg vannak bocsátva.

Infó

MARKOVICS FERENC: RÖGZÍTŐSHOW, szerzői kiadás, 145 oldal

Top 3

1. MOSONYI ALIZ: MAGYARMESÉK,

Magvető Tükörbe nézünk, de nem biztos, hogy örülünk a látványnak.

2. BODOR ÁDÁM: VERHOVINA MADARAI,

Magvető Régóta vártuk, hogy ismét ellátogathassunk Bodor Ádám különös világába.

3. LEGÁT TIBOR, JAKAB LÁSZLÓ, NAGY ZSOLT LEVENTE: SZERBUSZ, TROLIBUSZ,

Jószöveg Könyvműhely A buszos és a villamosos könyv után most a troliról...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.