Tömegével gyűjtötte be celebek adatait a News of the World

Újabb fordulat következett be a valójában 2005 óta zajló, de ebben az évben felgyorsult és drámai fejleményeket hozott lehallgatási ügyben.

A BBC Newsnight politikai magazinműsorában megszólaltatott nyomozó szerint a Murdoch-birodalom nyáron megszüntetett bulvárlapja politikusokat és hírességeket egyaránt megfigyeltetett.

A BBC egyik legbefolyásosabb aktuálisműsora, a késő esténként sugárzott Newsnight keddi adásába meghívott Derek Webb egykori rendőrségi, majd magánnyomozó beszámolt arról, hogy a News of the World vasárnapi újságtól rendszeres fizetséget kapott közismert személyiségek megfigyelésének fejében. A célpontok között első helyen érdemes említeni Vilmos herceget, akit 2006-os gloucesteri tartózkodása idején követtetett a lap. A Scotland Yardnak a lehallgatási ügyben folytatott eredeti nyomozását éppen a trónöröklés rendjében a második helyet elfoglaló herceget képviselő Clarence House által benyújtott panasz indította el, mely szerint Vilmos mobiltelefon-üzeneteit manipulálhatták. Ennek fényében kifejezetten vakmerőnek tűnik, hogy a bulvárlap a vizsgálat ellenére is folytatta a majdani királyra vonatkozó megfigyelési gyakorlatát.

A legújabb információkat kommentálva a The Daily Telegraph megjegyzi, hogy bár a megfigyelés önmagában nem számít törvénybe ütköző cselekménynek, „annak nyilvánvaló ipari méretei további etikai kérdéseket vetnek fel a News of the World magatartásával kapcsolatban”. A királyi család tagjai utáni szimatolás különösen visszatetsző az emberek szemében Diana walesi hercegnő 1997. nyári halála óta, amit a világ az őt szüntelenül követő paparazzi rovására ír.

Derek Webbet a fénykorában négymilliós példányszámú bulvárlap 2003-tól egészen idei bezárásáig alkalmazta. „Miután eredményes voltam, egyre gyakrabban vették igénybe a szolgáltatásaimat, és nagyon meg voltak elégedve a munkámmal.” A nyomozó soha nem tudta, mikor tart rá igényt a News of the World, melynek munkatársai éjjel és nappal egyaránt hívogatták. Enyhítő körülmény, hogy Webb 2003 óta magánnyomozókénttevékenykedett. Megbízásának teljesítése közben erősen támaszkodott az MI5 nemzetbiztonsági szervezetnél kapott kiképzésére, majd rendőrnyomozói tevékenységére. A Murdochbirodalom vasárnapi orgánumától érkezett felkéréseket többnyire telefonon kapta, előfordult azonban, hogy „felső” kapcsolatai fotókkal és lakcímekkel is ellátták. A megfigyeltek listáján mintegy kilencven híresség neve szerepel. A lap kiterjedt érdeklődési körét jelzi, hogy Boris Johnson londoni főpolgármester ügyes-bajos dolgaira, különösen kicsapongó magánéletére éppúgy kíváncsi volt, mint JoséMourinho portugál futballtrénerre, Chelsy Davyre, Harry herceg korábbi barátnőjére, Daniel Rad cliffe, a Harry Potter filmsorozat címszereplőjének szüleire, Gary Lineker volt angol válogatott futballistára, majd a BBC műsorvezetőjére, Angelina Jolie-ra, Sir Paul McCartney-ra, az egykori beatle elvált feleségére, Heather Millsre, Elle Mac Pherson szupermodellre, Charles Kennedyre, a Liberális Demokraták főleg alkoholizmusa miatt lemondásra kényszerült vezetőjére, David Miliband munkáspárti exkülügyminiszterre és Lord Goldsmith visszavonult legfőbb ügyészre.

A BBC politikai elemző műsorában elhangzott leleplezések időzítése aligha véletlen. Most kerül sor a News of the Worldöt kiadó News International vezérigazgatója, James Murdoch második meghallgatására a westminsteri parlament alsóházának kulturális és médiabizottságában. A News International a maga részéről nem kívánja kommentálni Derek Webb nyilatkozatát. A nyomozó maga – saját bevallása szerint – soha nem kérdezte meg munkáltatóitól, milyen alapon választották ki megfi gyelési célpontjaikat. Egy kérdésre válaszolva a férfi elmondta: „Nem szégyellem magam, még ha tudom is, hogy a News of the World címlapjára került sztorik bizonyos fokig tönkretették emberek életét.” Egyben biztosan igaza van: „Ha én nem vállaltam volna a feladatot, más egészen biztosan megtette volna.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.