Magas léc

Tiszta sor, hogy csodákat csak egy jó nagy talicska pénzből lehet csinálni, de (ismétlés magamtól) meggyőződésem, hogy egy legalább ízléses és legalább valamennyire használható honlap felépítéséhez azért nem kell feltétlenül Csekonics bárónak lenni.

A táncszínházak, -társulatok és -együttesek website-jainak legtöbbje osztja meggyőződésemet.

Itt van például a Budapest Táncszínház, amelyről már az első pillanatban ordít, hogy odabenn nem százdollárosokkal gyújtanak kétszáz dolláros szivarokra: az első közlendőjük, hogy támogatni kéne őket, majd kiveri az ember szemét a vonatkozó bankszámlaszám. A site ennek dacára ízléses, modern, és tele van pakolva jobbnál jobb videókkal, profi munka. Ráadásul tökéletesen használható is, mindjárt legfelül ott van a teljes repertoár, időpontokkal, és az előadásokat felvonultató naptár, viszont a közhasznúsági jelentés c. pont például egészen lenn. Vagyis minden a helyén.

Gergye Krisztián társulatának web oldala ugyancsak lenyűgöző. Az übermodern site egyik legfőbb erénye, hogy készítőit – másokkal ellentétben – nem kínozta a cudar agorafóbia, így voltak bátrak a teljes monitort saroktól sarokig megtölteni kissé sokkoló, de remek fotókkal. Az idén tízéves együttes egy úgynevezett idővonallal emlékszik múltra, s figyelmez jelenre, jövőre, jó sok információval. Ilyet még nem láttam, de határozottan köszöntöm.

Szép, korszerű és látogatóbarát a Közép-Európa Táncszínház honlapja is, pedig ott meg önkénteseket keresnek; bár a támogatók című menüpontban elég hosszú listát talál, akik keres, feltételezem, hogy azért igen jól jön nekik az önkéntesség – ha tévedek, az emberi dolog. A website nekem különösen tetsző delikátja a jobb felső sarokban mozgó információs blokk, amely a legközelebbi előadásról szóló információkat hordozza, nem a múlt havi eseményeket, ahogy azt más kultúrlapokon sajnos többször alkalmam volt megtapasztalni.

Dicséretes módon Szabó Réka társulata, a Tünet együttes site-ja is a legaktuálisabb attrakciójának közzétételével nyit, nem a főkönyvelő telefonszámával; repertoárját egy-egy odaillő fénykép megnyitásával ismerhetjük meg, rendkívül részletesen, de ugyanez az ismeretanyag a program pont alól is feljön: semmi sincs a véletlenre bízva. A honlap nem olyan csinos, mint az előzők, de ez nem szégyen, magas a léc, ámde úgyszintén derekasan tele van pakolva videókkal és képekkel, jól el lehet szórakozni vele.

Mindehhez képest meglepő, hogy az egyik híres-nevezetes autógyár plusz egy szintén Európa-szerte ismert villanyszerelvény-előállító által (is) támogatott, a RaM Colosseumban állandó bérlőként létező, 350 millió forintból összeállított repertoárral büszkélkedő Experidance társulat egyáltalán nem tudott se szebb, se jobb képet mutatni magáról a weben, mint a fenti delikvensek. A decensen békebeli, kissé operetthangulatú oldal a decensen békebeli hangulatot kedvelők számára tetszetős, emellett informatív és gazdagon illusztrált, szóval egy rossz szavam se lehet, pontosabban egy azért igen: a webes kultúrfelületek bizony nem úri szalonok, ahol az ember a bemutatkozással kezdi a napot, az itt ráér azután is, hogy az emberfia megmutatta, mije van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.