Leckeírás internetes súgókkal

Részt venne egy emelt szintű olasz irodalom-órán? Szeretne többet megtudni Dante Alighieri tercináiról, esetleg Italo Calvino láthatatlan lovagjairól? Semmi gond.

Még az sem jelent különösebb problémát, ha csak hajnali 3-kor tudna „eljárni” a szabadegyetemre, vagy ha eldugott hegyi faluban él. Egyetlen feltétele, hogy kitáruljon ön előtt az olasz irodalom irdatlanul gazdag tárháza: tudni kell olaszul.

Hatszáz órából áll az első ingyenes olasz irodalmi webtanfolyam tananyaga, s ma már milliókra tehető a hallgatók – vagy inkább nézők – létszáma. Hallgató lehet ugyanis mindenki, aki rákattint az oilproject.org internetes portálra, s érdeklődik az olasz irodalom iránt. S hogy miért éppen ez a tantárgy került fel az internetre?

– Az ötlet akkor született, amikor észrevettük, hogy az olasz irodalomról a világhálón alig van fent videó –mondta el az olasz sajtónak Marco de Rossi, az Oilproject alapítója. A technikai megvalósításban azok a srácok segítettek, akik egy milánói iskola tanulóiként internetes programíró tanfolyamon vettek részt még 2004-ben. Akkor merült fel, hogy létre kellene hozni egy interaktív fórumot, az egyetemi előadást a talkshow-val elegyítő programot, amelyre bárki felcsatlakozhat, akit érdekel az olasz irodalom, de esetleg olyan eldugott helyen lakik, hogy nincs a közelében sem könyvtár, sem könyvesbolt,még kevésbé egyetem.

A ma már 600 órás irodalomóra az évek során fokozatosan bővült. A webtanfolyamhoz bárki csatlakozhat nemcsak nézőként, de „óraadóként” is.Azaz bárki feltöltheti a maga irodalomóráját, ha elnyeri az oilproject.org használóinak beleegyezését. Ismert egyetemi előadóktól, irodalmároktól hallgatókon át autodidakta irodalomrajongókig terjed a webtanfolyam előadóinak a köre, életkoruk 14–75 év között van. A program azonban nemcsak az ismeretek l’art pour l’art bővítését segíti, hanem hasznos lehet az egyetemi előadásokra való felkészülésben vagy szakdolgozatok megírásában is. Adott témában ugyanis kérdéseket lehet feltenni, és az oilproject tagjai – amolyan legális súgókként – segítenek a felkészülésben vagy a dolgozatírásban.

– A tanulás ma már nem csak az iskolában folyik. Napjainkban a diákok szinte mindegyike használja a világhálót, hát miért ne népszerűsítenénk ott is az irodalmat? – nyilatkozta Marco Belpoliti író-irodalmár, a Piero Pasolininak szentelt óra előadója.

A honlap persze napról napra bővül. Az irodalom mellett újabban már van informatika, nyelv, zene, tudomány, közgazdaságtan és sok egyéb ismeretanyag. Igazi online szabadegyetem a művelődni vágyóknak s persze az olaszul tudóknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.