Stromfeld a babaszobában

Stromfeld Aurél éppen Mária Valéria gödöllői szalonjában, ebben a babaszobában rendezte be a Tanácsköztársaság hadseregének főparancsnoki irodáját. Le is fényképezték a rokokó cserépkályha előtt, amely ma is ott áll a szalonban.

Pontosabban most megint, mert nemrég helyezték vissza oda, a megújult kastélyszárny rekonstruált enteriőrjébe. A Gizella-szárny restaurálása már az EU-elnökség előtt elkészült, ám csak most nyitották meg benne a kiállítást, amely tovább meséli a kastély történetét onnan, ahol évekkel ezelőtt Erzsébet királynéval a szomszéd szárnyban berekesztődött.

A falon Stefánia főhercegnő és Rudolf trónörökös
A falon Stefánia főhercegnő és Rudolf trónörökös

Csupán csak néhány tárgy vészelte át a kastély többszöri kifosztását és lelakását: az említett cserépkályha és egy bécsi stílű tükör a díszteremben szolgált az elmúlt évtizedekben. Egy másik cserépkályha egy környékbeli családtól került vissza, annak idején az oroszoktól vették szalonnáért. Van itt egy gyönyörű ezüsttálca is, Gödöllő felirattal, mely egykor a királyi szerviz része volt, ezt meg egy árverésen sikerült visszaszerezni.

Mindezek töredékei az egykori fényűző berendezésnek. De nem is az enteriőrt akarták itt újrateremteni a rendezők, Kovács Éva, Kaján Marianna, valamint tanácsadóik, Faludi Ildikó és Papházi János. Hanem mesélni akartak arról a viharos száz évről, amelyet a kastély a fénykora után, Erzsébet királyné elhunytától átélt. Az enteriőrrekonstrukciók inkább a kiállítás eddigi szakaszait jellemezték. A új szakasz megújult szemlélettel készült el, használva a megérinthetőség, az interaktivitás, a formabontás eszközeit is. Említhetnénk például azt a körbeforgatható makettet, amely a legelső (XVIII. századi állapotában helyreállított) szoba négy későbbi korszakát mutatja be kicsinyítve. Vagy az orosz katonai öltözőszekrényeket és a szociális otthon idejéből itt rekedt éjjeliszekrényeket, melyek szintén a kiállítás részei lettek a főúri szobákban. Ki lehet húzni egyes komódok fiókjait, s bennük fényképeket nézegetni. Például így mutatják be a királyi család fotóit. Az egyik beállított kabinetfelvételen Ferenc József ül méla lesben és szarvasbőr rövidnadrágban a kis Rudolffal. Akár Gödöllőn is készülhetett a kép.

Egyébként itt, a királyi korszakot reprezentáló Mária Valéria-szalonban kevesebb az izgalom, mint a következőkben. A IV. Károlyt és a tanácsköztársasági napokat idéző teremben például ott van Jávor Pál (nem a színész) festménye a koronázásról, és Stromfeld itteni íróasztala, írószerszámai. Fényképeken látjuk őt egy hatalmas túraautóban Böhm Vilmossal a kastély előtt. Néhány hónapot töltöttek itt. Majd 1919. augusztustól októberig jöttek a románok. Tőlük, róluk semmi sem látható. Mondjuk, nem is sok minden maradt utánuk... De Bukarestben biztos volnának például fényképek.

A leggazdagabb talán a Horthy-korszak terme. A kormányzó szinte minden évben itt töltötte a nyár végét és a szarvasbőgés idejét, így gödöllői emlék maradt bőven ebből az időből. Rengeteg fotó: családi képek, vadászjelenetek, Horthy Istvánka kecskefogattal a parkban. Személyes holmik: HM monogramos porcelánok és a kormányzó selyemmaszkos autósszemüvege. A falon László Fülöp (a későbbi angol királyi házifestő) életnagyságú portréja Horthyról. Egy gyermek méretű katonaruha, mely Bajor Józsikáé, az egyik testőr kisfiáé volt.

De az oroszok már a szomszéd szobában vannak. Ők 1945-től az egész kastélyt használták, majd 1958-tól visszavonultak az egyik oldalszárnyba és a gazdasági épületekbe, 1991-ig. A már említett vasszekrényekben láthatók hátrahagyott tárgyaik. Egy kötegnyi 1947-ben írott, de soha el nem küldött levelet a felújításkor az egyik kályhalyukban találtak meg. Tán ez a legmeghatóbb emlék, amelyet itthagytak. ’58-tól együtt használták a kastélyt az ideköltöző szociális otthonnal, amely éppen itt, a Gizella-szárnyban is működött. Lakóiról egy dokumentumfilm-etűd mesél. A kastély „ura” ekkor Ozory Aladár igazgató volt, aki mintaintézményt hozott létre itt. Íróasztala, akár Stromfeldé, bekerült a kiállításba. Megérdemelte: Ozory kezdte el a kastély még fellelhető tárgyainak megmentését.

A rendszerváltás után kezdődött felújítás képei láthatók az utolsó teremben, ahol a jelen és a múlt összeér: már az idei EU-elnökség itteni konferenciaemlékei is a tárlókba kerültek.

Kinn a folyosón, levezetésül Habsburgok portréi előtt sétálhatunk visszafelé. A falon többek közt Ferenc király a Ludovika Akadémia tervrajzával, József nádor és fiatalon elhunyt feleségei, és szegény balsorsra jutott Miksa, Mexikó bukott császára. Vajon ő járt-e valaha Gödöllőn?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.