Kéthavi festékillat

Az emberek múzeumlátogató szelete hiába néz meg egy-egy időszaki kiállítást, állja végig az első adódó hétvégén az éppen megnyílt impresszionista kiállításhoz vezető, kilométerben mérhető sort, mégis tesz egy lépést hátra, amikor a szikáran-szemüvegesen hangzó „muzeológia” szót hallja.

Ám ha átlapozza a MúzeumCafét, néhány oldal után rájön, hogy ez a tudomány sem az ördögtől való, és valójában nem a laikus műkedvelő esztétikai élménykavalkádjának barbár szétzúzására tett kísérlet a szakma részéről. A 112 oldalas folyóiratot 2007 óta adja ki a Szépművészeti Múzeum, a szerkesztők azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy a lap az ország összesmúzeumának magazinja, arra való, hogy minden muzeológus büszke legyen rá. Céljuk, hogy tartalmát és küllemét illetően folyamatosan amagyarmúzeumbúvár folyóiratokat jellemző trend élén járjon, és ahogyan az amerikai Creativity Design Awards három kategóriájában elnyert aranyérem is igazolja, az utóbbi biztosan sikerül neki.

Ha pedig az olvasó megszokja, hogy a cikkcímek nyújtózkodó betűit kicsit tovább kell néznie ahhoz, hogy szavakká formálódjanak a fejében, hamar nyugtázza, hogy a szakma és a látogatók érdeklődése és nyelvezete között lavírozó magazin tartalmilag is eleget tesz saját követelményeinek. Most megjelent 25. számát olvasgatva, az ember azon kapja magát, hogy hirtelen érdekelni kezdi a múzeumterek mai hasznosítása, issza a pesterzsébeti József Attila Általános Iskola múzeumpedagógusainak szavait, és feltétlenül el akar menni a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba, hogy A sebesült Görgei című kiállítást megnézve, pontot tegyen a hadügyminisztert övező viták végére.

Akit kevésbé érdekelnek a szakmát közvetlenül érintő, kevésbé nagyközönség-barát nyelvezetű írások, annak annyi a dolga, hogy nagyjából a közepén nyitja ki a lapot: így ismarad 60 oldalnyi olvasnivalója, a színesre festett faillat pedig így is azonnal meglegyinti az orrát.

Most az tegye fel a kezét, aki nem szívesen szagolgat új könyveket.

Infó

MÚZEUMCAFÉ

A szépművészeti múzeum kéthavonta megjelenő folyóirata, felelős szerkesztő: Martos Gábor.

Top 5

1. A NEMÉPÍTÉS GYAKORLATA

Yona Friedman. Architecture without building a Ludwig Múzeumban január 8-ig.

2. TÖRTÉNETEK JÓN ÉS ROSSZON TÚL

Horváth Dániel kiállítása a NextArt Galériában november 26-ig.

3. 1956 PLAKÁTJAI

a százhalombattai Matrica Múzeumban november 20-ig.

4. TRANSZCENDENS TÉRKÉPEK

Kárpitok a Magyar Iparművészeti Múzeumban november 20-ig.

5. JULIUS CAESAR - A BIBRAXLEGENDA

a VAM Design Centerben január 15-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.