Mátyás fia

A rendszerváltás után úgy látszott, hogy jó üzlet lesz lexikont megjelentetni.

Egymás után jöttek ki egy-két-négy kötetes külföldi tudástárak magyar változatai, és végre lendületet vett a még a hetvenes években elindított Magyar Nagylexikon kiadá sa is. Más kérdés, hogy az államilag ellenőr zött elhallgatáso kat és torzításokat mennyi trehány-össze gányolt és mennyi gondos-alapos munka váltot ta föl. S most ne is foglalkozzunk az amatőr mindentudók sumerológiai, ufológiai, sámá no ló giai vagy rovásírástani meg nyilvánulásaival.

De amilyen gyorsan jött el a lexikonok ideje, úgy áldozott le az internet térhódításával. A gyorsan avuló és nehézkesen kereshető nyomtatott tudás nem versenyezhet a számítógép sebességével és a világháló végtelenségével.

Megél viszont egy régi-új műfaj: nevezzük cáfolatkönyvnek. „Amit rosszul tudtok.” „Amit nem úgy tanítottak.” „Amit nem tanítottak az iskolában.” A második-harmadik kategóriába tartozik Bánó Attila könyve. Jól tudjuk-e, amit tudunk?

Kit tisztelhetünk Dózsa Györgyben? Biztos, hogy a Csele patakba fulladt II. Lajos király a mohácsi csata napján? Valóban parasztlányok vérében fürdött Báthory Erzsébet?

Másrészt tudtuk-e egyáltalán? Például azt, kinek a gyermeke volt Mátyás fia, Corvin János?

Azt tanultuk, hogyMátyást nem saját gyermeke, hanem II. Ulászló követte a trónon, pedig volt egy fia. Igaz, nem két felesége egyikétől való, de elismerte, hogy az övé, és szerette volna, ha apjához méltó tisztséghez jut. Ha nem lehet magyar király, legalább a horvátok uralkodójaként élje le életét.

Annál rejtélyesebb, hogy ki volt az anya, és hol találkozott vele a nagy király. Annyit elárulok, hogy a hölgyet Borbálának hívták, s nem járt rosszul, amiért egy este engedett a király udvarlásának:

„Mátyás a gyermekét négyéves korában magához vette, és nagyanyjával, Szilágyi Erzsébettel, valamint jeles tudósokkal neveltette. Borbála idővel látogathatta a fiát, és nemegyszer tapasztalhatta a király jóindulatát és bőkezűségét. Beatrix királynétól viszont óvakodnia kellett, mert (Fraknói szerint) rögeszméjévé vált, hogy meddőségét Borbálának köszönheti: bizonyára megátkozta őt. Beatrix nagyon szeretett volna trónörököst szülni, és ennek érdekében még miseruhát is ajándékozott a klosterneuburgi monostornak, de sem ez, sem az ima nem segített.”

INFÓ

BÁNÓ ATTILA: 55 MEGHÖKKENTŐ ESET A MAGYAR TÖRTÉNELEMBŐL, Athenaeum Kiadó.

TOP 5

1. SOMOGYI GYŐZŐ: A SZABADSÁGHARC KATONÁI

Cser Kiadó. Magyar hadiviseletek.

2. SZABÓ JÁNOS SZERK. : MOHÁCS

Osiris. Nemzet és emlékezet sorozat.

3. HERMANN RÓBERT: I. FERENC JÓZSEF ÉS A MEGTORLÁS

Új Mandátum. Arad és Pest vértanúi: a császár-király felelőssége.

4. THOMAS L. FRIEDMAN: ÉS MÉGIS LAPOS A FÖLD HVG.

A XXI. század története a New York Times újságírójától.

5. MAGÁNÉLET KÁDÁR JÁNOS KORÁBAN

Corvina. Történelmi intimitások képeskönyve.

FORRÁS: WIKIPEDIA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.