Kapcsolda

Az egészséges felnőttek is találkozhatnának az egészséges felnőttekkel...

– Anyukám azt mondta, hogy ne menjünk el a Láthatatlan kiállításra,mert félni fogok –mondja a kislány, de azért látszik rajta a bizonytalanság: vajon tényleg félelmetes élmény lenne-e egyetlen órácskára átélni mindazt, amit a vakok nap mint nap megtapasztalnak?

Amúgy igen: félelmetes élmény. És megrázó. És felemelő. És elgondolkodtató.

Főleg az utóbbi. Mert aki átéli a sérült emberek mindennapjait, aki akárcsak együtt tölt velük egy kis időt, aki közelebbről is megismeri a szöszmötöléseiket, apróbb-nagyobb kínjaikat, örömeiket, az bizonyosan máshogy gondolkodik róluk. Nem furcsállkodik, nem ódzkodik, múlik a velük kapcsolatos zavara, bizonytalansága.

Éppen ezen ügyködik a Szalay Kriszta színésznő által létrehozott és a Mosoly Országa Alapítvány kebelén belül működő Kapcsolda program, amely azt tűzte ki célul, hogy közös időtöltésre invitálja az egészséges gyerekeket és a speciális ellátást igénylő fiatalokat. Egészséges gyerekekből álló osztályok látják vendégül a fogyatékkal élőket kézműves-, sport- vagy zenei foglalkozásokon, akár napokat is együtt töltenek. A program három éve indult, eddig hatvan iskola csatlakozott hozzá. Szalay Kriszta valamennyi iskolába elment, felkészítette a gyerekeket a találkozásra, aztán persze azokon részt is vett, most tucatnyiművész, „ismert ember” csatlakozott hozzá, hogy hasonló módon segítsen. Mások mellett: Bánsági Ildikó, Cserna Antal, Csonka András, Détár Enikő, Fenyő Iván, Herczeg Zoltán, Jakupcsek Gabriella, Kováts Adél, Krizsó Szilvia, Novák Eszter, Margitai Ági, Ónodi Eszter, Pataki Ági, Rónai Egon, Soma és Tompos Kátya indul el egykori iskolájába, hogy hírét vigye a lehetőségnek, megszervezze a különös találkozásokat. Mert szerintük egy szeretetteljesebb, toleránsabb, elfogadóbb társadalomban – amilyenné ez a mozgalom nevel – sokkal jobb élni. Volna azért egy szerény felvetésünk: egyszer talán az egészséges gyerekek is találkozhatnak majd az egészséges gyerekekkel. Meg az egészséges felnőttek is találkozhatnának az egészséges felnőttekkel. Beszélgetnének, eltöltenének együtt néhány órát, néhány napot, néhány évet, évtizedet.Meglepő élményben lenne részük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.