Észak-fok, titok, idegenség

Egy angol detektív a Trier-féle lázálmok Európájában kutat egy gyilkos után.

A kortárs skandináv film a magyar mozirajongók szélesebb körében a 2000-es évek második felétől vált igazán népszerűvé Anders Thomas Jensen munkásságának köszönhetően. A dán rendező egy-egy filmjét hónapokig játszották a pesti művészmozik, a Zöld hentesek, az Ádám almái és a Gengszterek fogadója az északi fekete humor legjavát mutatta be, az önirónia, a naturalizmus és az örkényi groteszk sajátos keverékét.

Jensen munkái azonban csupán kis részét jelentik a skandináv filmművészetnek, a Prizma folyóirat fiatal szerkesztői Dánia és Norvégia utóbbi bő évtizedének legjobb mozijaiból válogattak, filmklubjuk helyszínéül az Odeon-Lloydot választva. A december közepéig tartó vetítéssorozat keretében minden második csütörtökön mutatnak be egy-egy művet, a mozi kávézójában a filmek után néhány sör mellett a Prizma kíméletlen kritikusaival lehet megvitatni a látottakat.

Például Lars von Triernek, a sötét, nyomasztó víziók, álomképek mesterének első nagyjátékfilmjét, A bűn lélektanát. Az 1984-es cannes-i filmfesztivál zsűrijét eredetiségével és mélységével lenyűgöző, a noir filmek kimértségét az apokalipszis lángoló képeivel ötvöző mű egy angol detektív története, aki a Trier-féle lázálmok Európájában kutat egy gyilkos után.

A kínálatban szerepel a már említett Jensen talán legjobb filmje, a négy oslói bűnöző megható bénázásait elmesélő Gengszterek fogadója és Pernille Fischer Christiansen Dogma-filmek stílusában megalkotott munkája, a nagy port kavaró Szappanopera.

A sorozat utolsó két filmje könnyedebb hangvételű norvég munka, Bent Hamer a Tojásokban két öreg, házsártos testvér történetét meséli el, míg Rune Denstad Lenglo az Északban a fiát kereső, kissé szuicid síbérletárus sorsán keresztül mutatja meg, hogy talán nem is minden olyan szomorú odafenn, Skandináviában.

Infó

PRIZMA SKANDINÁV FILMKLUB, Odeon-Lloyd mozi, november 3-án 18 órától.

Top 5

1. FILM - APRÓ KIS HAZUGSÁGOK

Vígjáték a kecses Párizsból.

2. FILM - MADE IN HOLLYWOOD

Sofia Coppola legújabb drámája.

3. FILM - TINTIN KALANDJAI

A kutyás belga nyomozó története.

4. TRANSFORMERS 3. 

A robotok egymást verik.

5. DVD - VIZET AZ ELEFÁNTNAK

Megrázó cirkuszi mese.

Bent Hamer Tojások című filmjét is vetítik a skandináv Filmklubban
Bent hamer tojások című filmjét is vetítik a skandináv Filmklubban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.