És lőn világosság!

24 kötet. Se nem könnyű, se nem olcsó. De most, hogy mi már olvassuk, azt mondom: megéri.

A keresztény kultúrkörben élő szülőnek, aki úgy dönt, hogy gyermekét nem íratja be az iskolai hittanra, azt viszont szeretné, ha tisztában lenne az Ó- meg az Újszövetséggel, közös családi olvasásra ajánljuk az Egmont Kiadó Biblia-sorozatát.

24 kötet. Se nem könnyű, se nem olcsó. De most, hogy mi már olvassuk, azt mondom: megéri. Temérdek, gyerekeknek szóló képes biblia létezik. Az egyik jó, a másik semmilyen, a harmadik gagyi, ahogy ezmár lenni szokott. Az Egmont sorozatáról tényszerűen mindenekelőtt azt lehet kijelenteni, hogy a szöveg értelmes – tapasztalatom alapján 5-6 évesaggyal feldolgozható. Természetesen millió kérdés furakszik be a tőmondatok közé. Így, ha a szülő arra vállalkozik, hogy a gyerekét bevezeti a Biblia világába, álljon készen arra, hogy a rendhagyó esti mese után neki kell veselkednie az internetnek, hogy a hézagokat megfelelő színvonalú magyarázatokkal tudja majd másnap betömködni.

Az igazi dicséret viszont a rajzokat illeti. A könyvsorozat illusztrátora, az argentin Gustavo Mazali annyira szerethető – míves, de nem csicsás – világot teremtett, hogy még az egészen kicsi (mondjuk, nagycsoportos) gyerekünk is élvezi általuk a „mesét”. Kedvencem a Noéról szóló rész,Mazali hihetetlen jó fej állatfiguráival: ez az epizód késztetett arra, hogy a grafikus többi könyv- és képregényillusztrációját is végigkattintgassam a www.mazali.com honlapon. Azokban a történetekben pedig, ahol szó sincs jópofa állatokról, sem az édenkertben szökellő pajkos Ádámrólmeg Éváról, hanem csakis féltékenységről, hazugságról és kegyetlenségről, ott pedig a gyerekek kedvéért egy leheletnyit eltúlzott mimikával rajzolta meg az arckifejezéseket az argentin. Úgyhogy a kislányok meg a kisfiúk jó hamar megértik belőle, milyen is voltaképpen a felnőtt ember – és milyen volt már kétezer évvel ezelőtt.

Top 3

1. BABAKONCERT A LISZT AKADÉMIA HALLGATÓIVAL

Népdalfeldolgozások, reneszánsz táncok a legkisebbeknek a Művészetek Palotája Üvegtermében október 31-én 10.15-kor.

2. MESEVARÁZS

Játékos összművészeti foglalkozások 6–12 éves gyermekeknek keddenként az RS9 Színház és Kávézóban (legközelebb: november 1-jén 16.30-kor).

3. POMPÁS FŐÚRI ÖLTÖZETEK NYOMÁBAN...

Kosztümös osztályfoglalkozás az Iparművészeti Múzeumban. Egy vetélkedő, amely segít felfedezni Magyarország barokk kori világának

ünnepi viseleteit. Műhelyfoglalkozás: Kiegészítők készítése. November 2-án, 3-án és 4-én, bejelentkezés a 456-5121-es telefonszámon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.