Nem kell félnetek

A nem demokraták... az se baj, ha nem néznek minket – mondja Vágó István (demokrata, műsorvezető), majd legyint.

Le vagytok ejtve ti mind, ti nem demokraták, üzeni, pedig, mint arra a műsorvezető, egyébiránt lapunk egykori munkatársa, az exminiszterelnök kommunikációs főtanácsadója, Gréczy Zsolt (demokrata, újságíró) utal: a Demokraták című új ATV-s produkció nem csak demokratáknak szól. Már az alcím is ezt mondja. Megnyitva ezzel a tudás kapuját, de legalábbis lehetővé téve a nem demokraták számára, hogy kapjanak néhány demokratikus falatot a demokratáktól,mi ez, ha nem közszolgálat?Mondjuk,mindegy, mert Vágó rögtön be is csukja azt a kaput,magunkmaradunk,mi, demokraták, a szabadság eme kis körében.

Frászt körében. A demokraták nagyon enyhe ívben, de inkább egyenesen ülnek valamiféle pódiumon egymás mellett, szemben a közönséggel, forgós székben, hogy elsőre nehéz legyen eldönteni, most akkor ez interaktív show-műsor, vagy csak egy sima balos-liberális pódiumbeszélgetés valami szépen fényképezett művházban. Nemsokára kiderül, hogy sokkal inkább az utóbbi, mint bármi más. Úgy alakult, hogy mindezt egy országos kereskedelmi csatorna megtámogatta némi képernyővel és promócióval is.

A műsor arculata különben korántsem a legrettenetesebb, amit mostanában láttam, igaz nem is túl eredeti. A megbízott kreatív valószínűleg mélyre merült Az elnök emberei (The West Wing) című propagandasorozat látványvilágában: nemcsak a betűtípust másolta le, de még a műsor szereplőit is sikerült nagyon hasonlóan fényképezni, csak Bartlett elnököt itt Gréczy Zsolt játssza, és a magyar verzió esetében kicsitmás szögben veszik őt körülmeghívottjai. Szerencsére a meghívottak, az első adásban Vágó mellett Trunkó Barnabás (demokrata, humorista), Kerék-Bárczy Szabolcs (demokrata, Reform és Szabadság), valamint Debreczeni József (demokrata, közíró) nem szimplán kontráznak a házigazdának, nem is az a dolguk. Hanem különösebb ráhatás nélkül, maguktól mondják a közhelyeket ezerrel, legyen szó akár a 2006-os őszi zavargásokról, a jelenlegi miniszterelnök amerikai megítéléséről, Csurkáról vagy Dörnerről.

„A huszadik század tanítson meg arra minket, hogy vannak dolgok, amiket nem szabad és nem lehet kimondani, amiket teljes határozottsággal el kell utasítani” – egy jó példa Kerék-Bárczytól, a fele ráadásul demokratafülnek elég fals. Ahogy Vágó megjegyzése is a Dörner-ügy és a párizsi békeszerződés lehetséges összefüggései kapcsán. Ja, és amúgy szólok, kedves demokraták, hogy nevekkel viccelődni nem demokrata, hanem bugris tempó. Kiváltképp, ha hölgyről van szó – még akkor is prosztóság ez, ha Wittner Mária pszichoaktív szerek segítsége nélkül is képes összevissza beszélni olykor.

A felvezető reklámokban szerepelt Krug Emília is (demokrata, 168 óra), de sajnos ő a másik, Vicsek Ferenc (demokrata, Klubrádió), Németh Péter (demokrata, Népszava), Zdeborsky György (demokrata, bankszakértő), Gál J. Zoltán-féle (demokrata, Vasárnapi Hírek) verzióban kapott helyet, mert ez egy ilyen műsor lesz, két szereposztásos. Az azért elég nagy tragédia, vagyis inkább botrány szerintem, hogy egyetlen nőtagja van ennek a kétségkívül imponáló, tiszta szívű, demokratikus elkötelezettségű társaságnak.

Érdekes egy posztmodern patchwork az ATV amúgy, műsorpolitikáját tekintve is abszolút demokrata. Az Egyenes beszéd, Havas Henrik Tabuja és a Juszt László vezette érdekvédelmi A TV ügyvédje mellett kiválóan elfér az obskúrus 700-as klub meg a Vidám Vasárnap, hogy akkor a nagyszabású Zene expresszről, vagy az ugyancsak Fásy Ádám nevével fémjelzett Fásy Szupersztár című tehetségkutatóról ne is beszéljünk most (tényleg ne). A Demokratákkal egy újabb folt került a takaróra, megvan a Gyurcsány-fanok heti hetese, ahogy Tóta W. írta a minap. Csakhogy míg az RTL-en néha azért születik egy közepesen jó poén, az ATV új programja olyan, mint a magyar baloldal: szürke, humortalan, ósdi. Ennyi. Pipa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.