Haja kóc

Nem a Facebookon és nem is az Iwiwen kereste volt osztálytársa Váry Károlyt, hogy érettségi találkozóra hívja,hanem a Szinhaz.hu-n adott fel hirdetést, hátha valaki tud róla valamit. Azért ott, mert Váry maga is színész, és azért nincs benne a telefonkönyvben, mert hajléktalan.

Van, aki utoljára 25 éve látta a Vígszínházban, a taxisblokád estéjén a József Attila Színház művészeként állt volna színpadra, ha nem maradt volna el az előadás, mostanában pedig a Fogasházban játssza el havonta James Joyce Bohóc című monodrámáját.

Aki nem ismeri a darabot, tétován foglal helyet a pingpongasztalok helyén felsorakozó székek egyikén: a díszletnek nem minden darabjáról tudja eldönteni, a színpadkép tartozéka-e vagy a kultúrbázis aktuális tárlataként kiállított alkotások közé tartozik, a hálózsákkal letakart fekvő alakról pedig, hogy alszik-e, és ha igen, fel kell-e ébreszteni. Kis idő elteltével zavartan kedélyeskedve érdeklődik nézőtársainál, hogy szerintük ilyenkor most mi van.

Legutóbb kis késéssel megérkezett egy rutinosabbnak tűnő műkedvelő, és annyit kérdezett: „Befeküdt már a művész úr?” A nézők nem fészkelődtek tovább, hiszen kiderült, ez így normális. Amikor pedig már mindenki tényleg csendben ül, felbukkan a Bohóc fehér-pirosra festett arca, kikászálódik az ágyból és elmeséli az életét.

A monodráma nehéz műfaj: egy ember feladata, hogy kis időre magába sűrítse az egész világot. Váry olyan bravúrosan váltogatja egy órán át a megerőszakolt tízéves kisfiú, a boldogan remélő szerelmes, a feleségét és gyermekét gyászoló apa szerepét, hogy az előadás végére a nézőnek az a kellemetlen érzése támad, hogy nem egy irodalmi alkotás, hanem valódi élettörténet ölt testet előtte a lehető leghitelesebb színész előadásában. De hiszen pont ezért ült be rá.

Infó

JAMES JOICE: BOHÓC

előadja Váry Károly szeptember 25-én este 8-kor a Fogasházban.

Top 5

1. ROSENCRANTZ ÉS GUILDENSTERN HALOTT

Gigor Attila rendezése a MU Színházban október 24-én este fél 8-kor.

2. EURÓPAI TÖRTÉNET

Benedek Judit rendezése a Kolibri Pincében október 25-én délután 5-kor.

3. GAGARIN LÁNYAI

A Motel (Mobil Teatr Labor) előadása a Merlinben október 26-án este fél 8-kor.

4. MÁRAI SÁNDOR: KALAND

Málnay Levente rendezése a szolnoki Szigligeti Színházban október 27-én este 7-kor.

5. UTAZÁS AZ AGYVIZEM KÖRÜL

Radikális Szabadidő Színház a Vízraktérben (Király fürdő) október 28-án este 10-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.