Tízmilliárdokat hagynak itt az amerikai filmesek

A Brad Pitt zombiháborús mozijának forgatásával kapcsolatos valódi és álbotrányok arra is utalnak, magasabb üzemfokozatra kapcsoltak a „magyar Hollywood” működtetői. Az utóbbi években számos hasonló, részben amerikai produkciót forgattak Budapest utcáin, a rákospalotai Raleigh Stúdióban, az etyeki Kordában, a pomázi Sternben, a fóti Mafilm gyárban, vagy az Ócsán fölépített „díszletskanzenban” olyan hazai produceri irodák, mint például a Mid Atlantic csoport vagy a Pioneer közreműködésével. E produkciók összköltsége sok százmillió dollárban, itthoni költése forintmilliárdokban mérhető.

Az idén eddig hat külföldi film jelzett összesen 21 milliárd forintot meghaladó költést a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmirodájának tájékoztatása szerint (az összeg 20 százaléka az adókedvezmény). Közülük kettő, a World Without End és A Borgiák című film itteni forgatási költsége az öt-öt milliárdot is meghaladja.

Brad Pitt World War Zero című borzongató kalandjának forgatását még nem vették nyilvántartásba, ezért itteni költségeit sem ismerjük. Mellesleg más horror is fölbukkan nálunk: Dario Argento, Az operaház fantomjának rendezője Budapesten készít egy 3D-s Drakula-filmet; továbbá a hírek szerint a magyar főváros a helyszíne egy vidám, romantikus tinifilmnek is, amelyben Zac Efron lesz a sztár.

A hazai filmipar emlékezetes eseménye volt a Raleigh tavalyi nyitása utáni első produkció, a Monte Carlo forgatása, amelyre csaknem hárommilliárd forintot költöttek. Rákospalotán nemrég egy japán falut is fölhúztak a Keanu Reeves főszereplésével készült 47 Roninhoz – 4,2 milliárdért.

Tavaly részben Fóton forgott Mikael Hafström ördögűzős thrillere, A rítus (3,1 milliárd). Robert Pattinson Párizst álmodott az Andrássy útra Bel Ami című filmjéhez (350 millió). Belgrád mellett Budapest a XIX. századi Baltimore-t is „alakította” James McTeigue filmjében, amely E. A. Poe utolsó napjairól szól (The Raven/A holló – egymilliárd).

Ha már Brad Pitt ismét a „szenzáció”, ugyancsak izgalmakat kiváltó esemény volt, amikor elkísérte Angelina Jolie-t első rendezésére, amely balkáni háborús szerelmi történet, és teljes egészében nálunk forgott 1,7 milliárdért. Tíz produkció készült nálunk 2010-ben, összesen 23 milliárdos költséggel.

Két éve hat játékfilm és két tévéfilm forgatását vette nyilvántartásba a filmiroda. Például Kevin Macdonald A sas című rendezését (1,8 milliárd), amelyben a Budai-hegység idézte föl a Hadrianus falától délre eső egykori római területeket. Budapest a hatvanas évek Kelet-Németországának illúzióját keltette John Madden Moszadügynökökről szóló, Az adósság című produkciójában (874 millió). Hosszú távú magyarországi munkálatokra sarkallja a filmeseket a lektűríró Ken Follet: Katedrális című regényéből Fóton és Ócsán forgattak két éve, az idén pedig az etyeki Korda Stúdióban készült Az idők végezetéig című regényéből négyrészes sorozat. A külföldi filmek összesen több mint 15 milliárdos költést jeleztek 2009-ben.

Fegyverek nélkül forgatott
Fegyverek nélkül forgatott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.