A király és a monarchia – tabu

A thaiföldi információs minisztérium meglepően gyorsan, 48 óra alatt, megtalálta azt a tettest, aki „illegálisan” üzeneteket tett fel Jingluck Shinawatra kormányfő (a 2006-os katonai puccsal megdöntött Thakszin húga) Twitter-oldalára. A Chulalongkorn Egyetem ötödéves hallgatója szinte büszkén, meglehetősen nyeglén ismerte be az információs minisztériumban rendezett sajtótájékoztatón, hogy ő írta a júliusi választásokon győztes Jingluck politikáját „leleplező” üzeneteket. A bangkoki sajtó közlése szerint Anudith miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy az igazi hacker valójában más lehet, akitől áttételeken jutott a 22 éves fiatalember a kormányfő belépési jelszavához. Mint elmondta, a hackertámadás hírére azonnal a Google-hoz fordultak kideríteni, hogy milyen komputerről léptek be Jingluck miniszterelnök gmailes jelszavával, s így jutottak el internetes szolgáltatón keresztül a fiatalember nevére bejegyzett géphez.

Vannak azonban más feltételezések is arról, hogy miként sikerült eljutniuk a tetteshez. A New York Times tudósítója a napokban járt, állítólag a külföldi újságírók közül elsőként a thaiföldi Információs Technológiai Bűnözést Megelőző Hivatalban, a „háborús teremként” emlegetett „főhadiszálláson”. Itt tíz szakember követi az internetes tartalmakat. Ám Kínától, Szingapúrtól vagy Vietnamtól eltérően nem a kormánnyal szembeni ellenzéki hangok kiiktatása a feladatuk. Csak a királyt, családját, illetve a monarchia intézményét sértő vagy kifogásoló megjegyzésekre összpontosítanak. A sorrendben a IX. Rama, Bhumibol Adulyadej 1946. június 9. óta van hatalmon, így a világ leghosszabb ideje szolgáló államfője. A fő kibernetikai ellenőr, Surachai Nilsang közlése szerint az utóbbi négy évben 70 ezer internetes weboldalt blokkoltak, ezek közül 60 ezret a királyt vagy a monarchiát inzultáló megállapítások miatt.

A Thaiföldi Királyságban a monarchia tabutéma. Így nem szerencsés a 83 éves király egészségi állapota, miként az utódlása felől sem érdeklődni. A főcenzor elismerte, hogy a monarchiaellenes érzelmek kétségtelenül felerősödtek a Thakszin Shinawatra kormányfőt megdöntő 2006-os katonai hatalomátvétel óta. (A puccs mélyen megosztotta a thai társadalmat, ettől kezdve erősödött meg egyrészt a Thakszin-ellenes sárga ingesek, illetve az őt támogató vörös ingesek tábora.) A törvény szerint 15 évig terjedő börtönnel büntethető az, aki becsmérli, megsérti vagy fenyegeti a királyt, a királynőt és hozzátartozóikat. Az egy évig tartó katonai kormányzás idején, 2007-ben a komputeres bűnözésről hozott törvény pedig maximum ötévi börtönbüntetést helyez kilátásba az ország biztonságát fenyegető, vagy az emberek békéjét, morálját sértő digitális úton terjesztett információkért. Az említett főellenőr szerint nagyon ritkán fordul elő, hogy a királyról karikatúrát készítsenek, ám a hatóság tisztában van azzal, hogy a bírálók között kialakult egy főleg metaforákat használó kódnyelv.

A közelmúltban értelmiségiek Jingluck Shinawatrához, az új kormányfőhöz intézett nyílt levélben kezdeményezték a komputeres bűnözésről hozott törvény módosítását. Nem véletlen az amerikai sajtó érdeklődése, ugyanis most kezdődik Bangkokban a thaiamerikai Joe Gordon pere. Azzal vádolják, hogy részleteket fordított le angolból Bhumibol király Thaiföldön betiltott életrajzából, és feltette azokat az internetre...

A király sérthetetlen
A király sérthetetlen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.