Vajnáé a lottóadó

Lassan pont kerülhet a filmszakmai rendszerváltás másfél éve tartó folyamatának végére: benyújtották a 2004-ben még konszenzussal elfogadott filmtörtvény módosítására a javaslatot, amire már csak azért is szükség van, mert a kormány sem tartotta be. Ezek után nem meglepő, hogy a tervezetben a megszűnésre ítélt, de a mai napig létező Magyar Mozgókép Közalapítvány helyett az ősszel létrehozott Magyar Nemzeti Filmalap szerepel mint a források elosztója.

Lesz is mit elosztani, mivel a szervezet bevételi forrásai között a központi költségvetési támogatás mellett (mely a 2012-es tervezet szerint mintegy másfél milliárd forintot tesz ki) a hatos lottó szerencsejáték adójának nyolcvan százaléka is szerepel. Ez nagyon komoly eredmény, Andy Vajna kormánybiztos lobbibefolyásához nem fér kétség; amit az is bizonyít, hogy ez a tervezet igencsak kiiktatja Szőcs Gézát a gyártási rendszerből. Idén a Nefmi még több mint egymilliárd forintot osztott szét játékfilmekre, igaz, bármiféle pályázat nélkül. A 2012-es költségvetési tervezet szerint az államtitkár által filmes támogatásra költhető keret az idei 800 millió forint helyett csak 300 lesz.

Így triviális, hogy a gyártási támogatás az egész estés műfajok esetében az MNF feladata lesz, míg a rövid, illetve tévés műfajoké a Nemzeti Média- ésHírközlésiHatóságé.Utóbbi a mozgóképszakmai hatóság szerepét is betölti: a jelenleg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal keretei között működő Nemzeti Filmiroda az NMHH-hoz kerül, megtartva feladatait (statisztika, besorolások), erősítve büntető szerepét – ez eddig bizonyos joghézagok miatt nem működött. Minden bizonnyal sokkal szigorúbban veszik majd a korhatárokat, miközben a forgalmazók nyomására létrejött a 6 éves kategória is. Igaznak tűnik, hogy az art besorolást és az artmozik támogatását átláthatatlannak tartja a kormánybiztos, mert ezt a feladatot viszont megnyerte a miniszter: ő nevezheti ki a besorolási bizottság tagjait.

Vége lesz a Mozgókép Mestere díj kapcsán kialakult vitának is: a mozgókép közalapítvány által létrehozott „belsős” elismerés megszűnik, helyette létrehozzák a nemzet filmművésze elismerést, immár állami háttérrel. Az életjáradékkal járó kitüntetést legfeljebb tizenöt, 65. életévét betöltött, a díjazás évében már Kos suth-díjjal rendelkező, kiemelkedő alkotó kaphatja meg. A feltételek szigorát jelzi, hogy nem kaphat ilyen címet az, akinél „érdemtelenségi ok” áll fenn, vagy korábban nem számolt el valamilyen állami támogatással. De van egy olyan pont is,mely az életjáradék felfüggesztéséről rendelkezik, amennyiben a díjazott büntetőeljárás hatálya alatt áll. Ez válasz lehet arra a kérdésre, hogy a Kehi- és rendőrségi vizsgálat alatt álló mozgókép közalapítvány korábbi kuratóriumi elnöke, Grunwalsky Ferenc január óta miért nem kapja meg az apanázsát. Igaz, ez a szabály most még csak tervezetben szerepel, törvényben nem.

Dolgozik a filmalap

Érvénytelenítette az MNF filmszakmai döntőbizottsága az Európa-filmdíjas Kenyeres Bálint Hier/Tegnap című filmtervének a pályázatát, és elutasította a 2009-ben a legjobb első filmesnek bizonyult Szajki Péter Rózsaszín fejlövés című produkciójának tenderét. Bodzsár Márk Örök béke című projektjének gyártási kérelmét szintén elutasították, ám új pályázat benyújtása esetén forgatókönyv-fejlesztésre előzetesen támogathatónak ítélték meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.