Botrányhős pártvezér

Még meg sem alakult az új szejm, máris kitört a botrány: a lengyel politika fenegyereke, Janusz Palikot bejelentette, követeli a kereszt eltávolítását a parlamenti ülés teremből.

Az ott lóg a 90-es rendszerváltozás óta. Nem tiltakozott ellene eddig még senki sem, pedig nyolc évig baloldali kormánya volt Lengyelországnak. Egyébként nem szólalt meg ez ügyben Palikot sem, pedig 2005-től ő is képviselő volt. A kereszt azonban most fontos lett. Nemcsak neki és antiklerikális elvbarátainak, hanem a parlament és a parlamenten kívüli politika szenteskedőinek is. Pillanatok alatt mozgalom alakult a kereszt védelmében – újabb keresztes háború kezdődött tehát Lengyelországban. Eddig is ismert személyiség volt Palikot. A politika botrányhőse, a szejm bohóca.

Most azonban világsztár is lett, hiszen az EU egyik jelentős – éppen elnökséget adó – államában kapott frissen alakult pártja tíz százaléknál is többet. Maga mögé utasított több tekintélyes pártot, mindenekelőtt a baloldalinak aposztrofált utódpártot, az SLD-t, de mögötte végzett a történelmi parasztpárt is. Palikotról mindennap írnak, Palikot mindennap nyilatkozatokat ad. Már az is sokat mond, hogy a pártja az ő nevét viseli: Palikot TámogatóinakMozgalma – ez a hivatalos neve. A rövidítése RPP. A pezsgés és a vita körülötte azért is érdekes,mert a lengyel társadalom eddigi bevett ábrázata és saját énképe korrigálódott a politikus fellépésével és relatív győzelmével. Míg eddig a nemzetközi közbeszédben a bigott nénikék és a plébánosok országának állították be Lengyelországot, most valami mást is látnak.

Palikot feladatot adott tehát a politikai elemzőknek és a lélekbúvároknak is. Azt ugyanis még egyszerű heccnek fogták fel, amikor volt pártja, a Polgári Platform (PO) kongresszusán olyan trikóban jelent meg, amelyiknek az egyik oldalán az állt, hogy „Meleg vagyok”, a másikon meg azt állította magáról, hogy „Az SLD-ből vagyok” (azaz a lengyel balos utódpártból). A tévék filmezték, s ő elmondhatta, hogy szerinte a se hal, se hús jobbközép liberális Polgári Platformnak ki kellene állnia a szexuális kisebbségekért meg a sarokba szorított baloldalért is. Pedig a baloldallal neki magának elég hamar meggyűlt a baja: ellenzéki tevékenységéért 1982-ben, 18 éves korában letartóztatta a rendőrség.

Apja ekkor kilépett az állampártból. A Palikot család a kelet-lengyelországi Bilgoraj városkában élt. Ha valaki többet akar tudni a településnek a háborúban elsöpört múltjáról, izgalmas történeteket olvashat a Nobel-díjas Isaac Bashevis Singertől a városkáról. Singer itt töltötte gyermekéveit, s ez lett misztikus elbeszéléseinek (A sátán Gorajban) egyik fő helyszíne. Van Palikotnak is írói vénája, de a pályáját filozófusként kezdte. A lublini katolikus egyetemen tanult, majd a nagy presztízsű Varsói Egyetemen szerzett mesterfokozatot. A diszszertációja A tudatosulás transzcendentális egysége Kantnál címet kapta. Utána még nekikezdett doktori tanulmányoknak is, és dolgozott a tudományos akadémia filozófiai intézetében.

A szocializmus vége azonban új életet jelentett az ígéretes filozófusnak, aki ezek után belevetette magát az üzletbe és a szesziparba. Először habzóborgyárat létesített Bilgorajban, majd Lublinban privatizálta az állami szeszipari tröszt (Polmos) egyik helyi gyárát, s vodkagyártásba fogott. Palikot cégének sikeres terméke volt egy gyomorkeserű vodka. A cég részvényeit később tőzsdére vitte, majd eladta. A bilgorajiak díszpolgárukká választották, hiszen több száz munkahelyet létesített a városkában. Voltak üzletei a médiában is, s felkerült a száz leggazdagabb lengyel listájára. A hetilap, amelyet katolikusnak, ám üzletbarátnak képzelt, nem jött be. Üzletileg kudarc volt, politikailag pedig kicsúszott a keze közül. Ki gondolná róla ma, hogy korábban katolikus orgánumot alapított?

Vezetői funkciói voltak Palikotnak a lengyel munkaadói szervezetekben, s tagja volt azún. háromol dalú bizottságnak is. Szóvalnem a semmiből potytyant a politikába, amikor 2005-ben belépett a Polgári Platformba. Hamarosan a párt lublini elnöke, listavezetője, szejmképviselője lett. Elég sok időt töltött aPO-ban,mire szakított Donald Tusk pártjával. Pedig voltak kezdeményezései, amelyeket a párt elfogadott. Például Barátságos állam névvel létrehozhatott egy különbizottságot, amely a bürokrácia visszaszorítását tűzte célul. A kezdeményezés aztán elhalt. Palikot nem is az itt kifejtett ténykedéséről híresült el, hanem politikai performance-airól és kijelentései ről, amelyek botrányt keltettek a decens lengyel politikában. Például felvetette, hogy az akkori elnöknek, Lech Kaczynskinak illene nyilvánosságra hoznia egészségi állapotát. Érzekeltette, hogy szerinte az államfő túl jó viszonyban van az alkohollal.

A jobboldali elnök amúgy is a bögyében volt. Egy tévényilatkozatában érthetően fogalmazva kimondta: L. K. elnököt tahónak tartom. Az ügyészség államfőgyalázás miatt eljárást indított ellene, de aztán megszüntették. Palikot kimondta, amit sokan tudni véltek a szmolenszki katasztrófa után.Mármint hogy Kaczyn ski nyomást gyakorolhatott a különgép személyzetére, hogy azok a rossz időben is landoljanak. „Vér tapad a kezéhez” – fejezte ki meglehetősen tapintatlanul és alapjában megalapozatlanul a véleményét. A PO és Palikot viszonya a hasonló őszinteségrohamok miatt alapvetően megromlott. A lublini politikust Tusk és a párt konzervatív szárnya kiszorította. Ki is lépett a pártból, és – másokkal ellentétben – visszaadta a mandátumát is. A PO-nak elege lett a bohócból, nem akarta vállalni a Palikot által felkapott életmódbeli kérdések képviseletét, nem akart konfliktust az egyházzal. A Polgári Platform konfliktuskerülő párt, míg jobboldali ellenfele kifejezetten keresi az alkalmat az ak ciókra, a mozgósításra, a hitbuzgalmi felháborodásra.

Először csak egyesületként alakult meg Janusz Palikot támogatóinak társasága, majd végül párt lett belőle. És indultak a választáson. Az elemzők az egészet egy gazdag ember és politikai bohóc kudarcra ítélt hóbortjának minősítették. A pártalapító ugyanis amagánvagyonából közvetve súlyos milliókat adományozott pártjának a kampányára. Palikot mozgalma első kongresszusán jelentős PR-eszközöket bevetve ismertette programját. A lényege ennek a kisebbségek képviselete, az egyház közhatalmának ellenőrzése, illetve rendezése. „Nincs lengyel állam, mert az egyház megszállta!” – állította. Adózzon az egyház is, de legyen miből gazdálkodnia – hirdeti.

A polgárok szerinte felajánlhatnák adójuk 2,5 százalékát felekezetüknek. Palikot az iskolai hitoktatás felszámolását is követelte, s társadalombiztosítási támogatást akart a fogamzásgátló tablettákhoz. Egyik fontos programpontja a törvényes együttélési, partnerkapcsolatok bevezetése Lengyelországban. Kiállt a női egyenjogúság, az egyenlő bánásmód és fizetség mellett is. Egyéb tabukat is megtört, így például a lengyel hadsereg mítoszát. „Óriási pénzeket költünk katonaságra, miközben régóta egyetlen hadsereg sem védett meg minket. A lengyel nemzetet a kultúra védte meg” – mondta, s az éves GDP egy százalékát követelte kulturális célokra.

Sikerült a választásokig új szövetségeseket szereznie, mellé állt a Fakty I Mity című antiklerikális hetilap s a lap köré szerveződött párt.Másik támogatója a Nie (Nem) című szatirikus hetilap lett, amelyet Jerzy Urban, az államszocialista rendszer utolsó szóvivője ad ki. Ez is antiklerikális, meglehetősen balos színezetű lap, abban Palikot rendszeres szerző lett. Mind a két lap delegált képviselőket Palikot szejmfrakciójába. De Krakkót a parlamentben az RPP részéről egy transzszexuális (férfinak született) nő, AnnaGrodzka képviseli majd, s lesz a frakció ban egy antiklerikálissá lett kiugrott pap is. Lesz ott képviselőjük a melegjogi mozgalmaknak és a feministáknak is. Új arcok a lengyel parlamentben, sokan részt vettek korábban a helyi politikában, társadalmi mozgalmakban, többen próbálkoztak más pártokkal. Palikot arra számít, hogy a meggyengült baloldalról néhányan átigazolhatnak hozzá. Hiányzik még ugyanis egy-két ismertebb név.

Pártja támogatásának titkát sokan akarják megfejteni. Besorolnák a korábbi protesztmozgalmak közé, vagy a más országokban is jelentkező ellenpártok sorába, mint amilyen a svéd Kalózpárt is. Egyelőre Palikot maga is egyszemélyes párt. A szavazók tíz százaléka őt választotta.

Névjegy

JANUSZ PALIKOT Lengyel üzletember, filozófus, író és pártvezér, 47 éves. Egyike a leggazdagabb lengyeleknek, több háza van szerte az országban. Az illegális Szolidaritásban kezdte, pár évig volt a jobboldali-liberális Polgári Platform képviselője a szejmben. Két házasságból négy gyereke van. Pártot alapított, és ma a nevét viselő mozgalom a szejm harmadik legerősebb frakciója.

Janusz Palikot
FOTÓ: REUTERS KACPER PEMPEL
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.