Arisztotelész, Bibó, Freud fájó hiánya

775 ezer forintnyi késedelmi díjat engedett el a megbocsátás napján a kikölcsönzött könyveket túl sokáig otthon pihentető olvasóinak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK). Egészen pontosan 1581 kötet vándorolt vissza, erős kétszázzal több, mint egy évvel ezelőtt.

 A legjobban idén az az olvasó járt, akinek hétköznapi körülmények között 11 970 forintot kellett volna fizetnie a késlekedésért, az ezüstérmes 11 430 forintnyi büntetést úszott meg. A szóban forgó dokumentumok jórészt szakkönyvek – tájékoztatta lapunkat az intézmény főigazgatója, Fodor Péter.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 1998 óta évente egyszer megbocsát
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Zsókavár utca 28 Újpalotán az egykori Pajtás étteremből alakították ki a 670 négyzetméteres bibliotékát

Csaknem nyolcszázezer forintról lemondani természetesen még az ország legnagyobb közkönyvtári hálózatának sem könnyű, van azonban ellensúly: a megbocsátás napja meglehetősen nagy marketingértékkel bír, ugyanekkor mód nyílik az ingyenes beiratkozásra, amely évről évre újabb és újabb olvasókat hoz. Ezúttal például csaknem 2100-an éltek az opcióval – és ez a szám is nagyobb, mint az egy évvel korábbi. A lehetőséget többnyire diákok ragadták meg, nyilvánvalóan spórolási szándékkal és sokan vélhetően nem mellesleg azért is, mert a pótdíjjal tartozók a hálózat egyetlen könyvtárában sem kaphatnak olvasójegyet.

A FSZEK-nek persze így is komolyak a veszteségei. A könyvtárnak a legjobban Arisztotelész, Bibó István, Sigmund Freud, Füst Milán, Martin Heidegger, Bohumil Hrabal, Franz Kafka, Kirkegaard, Milan Kundera, Márai Sándor és Friedrich Nietzsche műveinek elvesztése fáj: ezeket a könyveket birtokolják el az olvasók a legnagyobb szeretettel.

A megbocsátás napját – amerikai mintára – Kiss Jenő, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár előző főigazgatója vezette be 1998-ban. A kezdeményezés hamar követőkre talált, az ország könyvtárainak egy részében szintén gyakorlattá vált az évi (minimum) egy közkegyelem. Vannak azonban könyvtárak, ahol csavartak egyetkettőt a lehetőségen. A Szegedi Tudományegyetem Könyvtárában például – legutóbb tavasszal, a könyvtári éjszakán – a pótdíjnak csak egy részét engedték el, a fizetendő öszszeg nagyságát pedig a vakszerencsére bízták: a tartozók cetlit húztak, és a papíron látható számok alapján a késedelmi díjnak 25, 50 vagy 75 százalékát fizették be a kasszába – kivel mennyire volt kegyes Fortuna. Nagyjából százan kaptak efféle részleges amnesztiát és durván 350 kötet – többnyire szakkönyv, tankönyv – került vissza jogos tulajdonosához – tudtuk meg a bibliotéka főigazgatójától, Máder Bélától.

Top 10

A FSZEK legtöbbször kölcsönzött könyvei (január 1.–október 8.) 1. Youn In-Wan: Árnybíró – 902 kölcsönzés 2. Magyar századok – 860 kölcsönzés 3. Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába – 805 kölcsönzés 4. Joseph P. Forgas: A társas érintkezés pszichológiája – 789 kölcsönzés 5. Pszichológia – 755 kölcsönzés 6. Earl Babbie: A társadalmi kutatás gyakorlata – 754 kölcsönzés 7. Elliot Aronson: A társas lény – 753 kölcsönzés 8. Platón: Az állam – 695 kölcsönzés 9. Alkotmánytan – 642 kölcsönzés 10. Wass Albert: A funtineli boszorkány – 627 kölcsönzés

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.