Szóval...

Egy-egy nem mindennapi retorikai teljesítmény befolyásolta a világ menetét.

Az, hogy a beszéd néha egyenlő a tettel, immár filozófiai közhely. Innen pedig egyenes út vezet annak belátásáig, hogy egy-egy nem mindennapi retorikai teljesítmény éppúgy befolyásolta a világmenetét, mint egy vesztes csata, merénylet vagy politikai cselszövés. A huszadik század mediatizált világában ez fokozottan érvényes. Ezért is lehet, hogy a Világrengető beszédeket egybegyűjtő kötet nyolcvan százaléka ebből a korszakból válogat. A szüfrazsettmozgalom vezetőjével, Emmeline Pankhurst kampánybeszédével indul és Barack Obama elnökválasztási győzelme után megtartott szónoklatával zárul.

Mind-mind húsba vágó, problematizáló vagy épp megoldást ígérő. Mások, mint például Diana gyászbeszéde, amely csak a tömeghisztéria műve, ám így is elég beszédes...

Illúzióink azért ne legyenek: a kötetben egyetlen magyar szónok sem szerepel. Sem Tisza István, Nagy Imre vagy Orbán Viktor nem szerepel a névsorban. A frusztrációt (vagy inkább realizmust?) az Agave Kiadó úgy kompenzálta vagy enyhítette, hogy néhány éve külön kötetet szentelt a XX. század legfontosabb magyar beszédeinek. És külön kötetet a világ többi részének.Mitől jobb ennél amostani válogatás? Szebb, rendezettebb, jobban áttekinthetőbb. És némiképp nagyobb kitekintést ad, bár kissé abszurd, hogy Jézus Krisztus Hegyi beszédével indítja a sort, de talán belátható: a kereszténység maga is elég világrengető volt, ha nem is politikai értelemben.

De itt van még Mohamed próféta, Erzsébet és I. Károly angol királyok, Cromwell, Washington, Jefferson, Lincoln és Napóleon 1814-ben, a császári gárdához intézett drámai búcsúja. Bizonyos beszédek (pl. Kevin Rudd parlamenti beszéde az ausztrál őslakókról vagy Indira Gandhi szónoklata a nők képzéséről) talán nem annyira felkavaróak a mi kelet-európai fülünknek, de a legtöbb (köztük néhány igazi csemege: Havel, Gorbacsov vagy Elie Wiesel beszéde a század viszontagságairól, hogy azért mégiscsak legyen valami magyar vonatkozás is) már valóban a mi sorsunkra is kihatott. És hatnakmost is, főként egy olyan világban, mikor is a kimondott szó hatásait immár semmi sem tartóztatja fel.

Infó

VILÁGRENGETŐ BESZÉDEK Geographia, 224 oldal, 3999 forint

Top 5

1. EÖRSI LÁSZLÓ: A „BAROSS KÖZTÁRSASÁG” 1956

L’Harmattan. A VII. kerületi felkelőcsoportok.

2. BOBÓ ISTVÁN: POLITIKAI HISZTÉRIÁK

Argumentum. Centenáriumi sorozat

3. ACZÉL ENDRE: ACÉLSODRONY PARK

A nyolcvanas évek.

4. NIALL FERGUSON: CIVILIZÁCIÓ

Scolar. A Nyugat és a többiek

5. ALEXANDER CANDUCI: A TÖRTÉNELEM NAGY HAZUGSÁGAI

Kossuth. Csalások, hazugságok, elhallgatások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.