Puskás cipője

Régen egy nyitott világ illúzióját élvezhették az emberek a BNV-n.

Egy nyitott világ illúzióját élvezhették az emberek, amikor a hetvenes–nyolcvanas években a Vásárváros népünnepélyén vettek részt. Családok sokasága bámulta az elérhetetlent, gyűjtötte a prospektusokat a vágyott világról, hogy fotók segítségével álmodozzon tovább otthonában.

A huszadik század históriájáról is képet ad a fővárosi nemzetközi vásárok története, és talán köztünk él még valaki azok közül, akik 1931-ben látták Bíró László állítólag itt bemutatott golyóstollát, vagy hét évvel később a BNV-n csodálták meg a Philips cég televízióját. A második világháború és az ötvenes évek nem kedveztek a színes kavalkádnak, de 1962 óta ismét rendszeresen megrendezték a nemzetközi vásárt, ahová sikk volt elmenni. Az eseményhez hozzátartozott a városban sok helyen felbukkanó op-art stílusú kocka is, amire a reklámgrafikusok-reklámlakatosok munkája nyomán született torony emlékeztet a Kerepesi út–Albertirsai út sarkán.

Bár népszerűsége a rendszerváltással, az üzletekben fellelhető nyugati árukkal csökkent,most is érdemes BNV-re menni. Idén hat téma köré csoportosították a rendezvényt: az otthon, a nők, a férfiak, a nagyvilág, az ízek és a hungarikumok világa mutatkozik be a standokon. Generációk együttéléséhez kaphatnak lakberendezési tanácsokat, kerti partin, sminkés ékszerbemutatón vehetnek részt. Ötnapos táncshow, tesztvezetés, szórakoztatóelektronikai termékek bemutatója, India, Kína, Kenya, Szenegál, Egyiptom, Lengyelország, Franciaország, Szlovákia és Málta standjai várják a közönséget. A Hungarikonok kiállításon meg lehet nézni Puskás cipőjét és Ferencsik János karmesteri pálcáját. A Kölyökparádén szakmák mutatkoznak be, lesz rádióstúdió, ahol a gyerekek riporterkedhetnek egy napig, másutt „kétkezi újságírást” tanítanak.

Lesz LEGO-város, elektromos távirányítású autó-, repülő- és hajómodell-bemutató, PlayStation Move-bajnokság is.

Pavilonok és standok között botorkálva pedig talán akad, aki megáll a Vásárváros területén található szobrok előtt, mert Olcsai Kiss Zoltán Don Quijote és Sancho Panzája, Kucs Béla Pulija és Ilosfai József Békakirálynéja túlélte a felújításokat, és ma is látható.

Infó

BUDAPESTI NEMZETKÖZI VÁSÁR október 19–23., Budapest X. kerület, Albertirsai út 10.

Top 5

1. BRINGÁZZ A MUNKÁBA! A MAGYAR KERÉKPÁROSKLUB KAMPÁNYA

játékkal, nyereményekkel október 26-ig.

2. A LISZT MÚZEUM FESZTIVÁLJA

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója tiszteletére október 21–23-a között egész nap.

3. PREPARABABRAKABARÉ PERFORMANCE

a Bizottság-kiállítás termeiben, a Műcsarnokban ezúttal Szkárosi Endre költő, művészeti író, performer. Október 22-én délelőtt 10-től.

4. SZELLEMKISVASÚT

Rémisztő kalandok, vámpírok, kalózok, boszorkányok a királyréti erdőkben október 22-én délután 6 előtt 5 perccel.

5. SZEKÉRBEN GYŰJTÖTT ŐSZI FALEVELEK

Múzeumi kalandjáték a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban október 23-án délelőtt 10-től.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.