Liszt –másképpen

Egy este, amikor Szakcsi Lakatos Béla és Oláh Kálmán Lisztet játszik a Művészetek Palotájában.

Szakcsi Lakatos Béla honlapján arról olvashatunk, hogy kilencéves korában azért kezdett zongorázni, mert híres zeneszerző és a klasszikus zene jeles tolmácsolója szeretett volna lenni. Ám miközben végezte a Bartók Béla Konzervatóriumot, megismerkedett a dzsesszel, s ez az élmény elterelte további klasszikus zenei tanulmányaitól.

Egy estére most visszatérhet a gyökerekhez, de csak úgy sajátosan, szabadon, az improvizációkról sem megfeledkezve.

A Liszt-év minden tekintetben kiemelkedő estje lesz a Művészetek Palotájában színpadra kerülő Jazzverziók. A két kitűnő dzsesszzongorista, Oláh Kálmán és Szakcsi Lakatos Béla Liszt Ferenc műveit a dzsessz köntösébe öltözteti. Liszt Ferenc mondta egyszer: „Nem kinövése, hanem szükséges eleme a művészetnek a virtuozitás.” Ismerve a két zongoristát, ebben nem lesz hiány. Az improvizációk nyomán felszínre törhet a legnagyobb szabadság a fekete-fehér billentyűkön. Az ilyenformán átértelmezett Liszt-muzsika a művek eredetijéhez szokott fülnek néha talán nehezen követhető, de egyszeri és megismételhetetlen lesz.

Oláh Kálmán öt éve megnyerte Washingtonban a legrangosabb amerikai dzsesszzeneszerző verseny, a Thelonius Monk Jazz Composer’s Competition fődíját. Szakcsi szerzői és előadói kvalitá sait Chick Corea többször is méltatta, a Kossuth-díjas zenész pályafutása a hatvanas évek óta töretlen. Nem kétséges, a hallgatóknak különleges élményben lesz részük, mert a zongoristák különleges koncertet adnak. Ebben segítségükre lesz Lakatos Benjámin fiatal klasszikus zongoraművész, valamint a Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Horváth Béla (oboa), Klenyán Csaba (klarinét), Bizják Gábor (kürt) és Jankó Attila (fagott) alkotta Horizont Fafúvós Kvintett.

Infó

JAZZVERZIÓK A MŰVÉSZETEK PALOTÁJÁBAN  október 17-én 19.30-tól. liszt! minden tekintetben.

Top 5

1. BALÁZS FECÓ 60

Szülinapi koncert Zoránnal, a Korál zenekarral, Takács Nikolasszal, Keresztes Ildikóval és László Attilával 21-én 20 órától a Papp László Budapest Sportarénában.

2. SINGER STREET

Az új Cotton Club Singers, a Singer Street együttes. 21-én 21 órától a Szikra Cool Tour House-ban.

3. MTV EMA 2011 REGIONAL AWARDS DÍJÁTADÓ

Koncertek, díjátadó 17-én 20 órától a Corvintetőn.

4. THE GLITCH MOB „WE CAN MAKE THE WORLD STOP” TOUR

Különleges hangtechnika tengernyi basszussal 21-én 21 órától a Merlinben.

5. FERENCZY GYÖRGY ÉS A RACKAJAM

Aranylemez-átadással egybekötött koncert 22-én 20 órától a Millenáris Fogadóban.

Szakcsi Lakatos Béla
Szakcsi Lakatos béla
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.