Hoppá, ez a színpad!

A nép rászokott a Budapest Bárra, annak tagjai meg a kávéházi cigányzenével körített, régi dalokra.

„Holnap, ki tudja, holnap látsz-e még?”, énekli Németh Juci a régi slágert a Budapest Bár lemezén, s mi ezúton üzenjük: igen, szeretnénk látni/hallani a Budapest Bárt holnap is, meg holnapután is. A Budapest Bár dalait 2007 óta élvezhetjük, ekkor jött létre ez a furcsa formáció, ami cigánymuzsikusok és a zene különféle területeiről érkezett énekesek laza közössége, nevezhetjük együttesnek is. Farkas Róbert (a Besh o drom, a Romano Drom, a Kistehén tánczenekar korábbi muzsikusa, a 100 Tagú Cigányzenekar egykori prímása) alapította, mégpedig azért, hogy feltámassza az eltűnőben lévő kávéházi cigányzenei hagyományokat, a XX. század első felének bárzenéjét, filmdalait, slágereit.

Többen próbálkoztak hasonlóval, ez a vállalkozás azonban mindegyiknél sikeresebb, a nép rászokott a Budapest Bárra, annak tagjai meg a kávéházi cigányzenével körített, füstös, régi slágerekre. Ennek eredményeképpen a telt házas koncertekmellett a Budapest Bárnak már négy nagylemeze is megjelent, a másodikból színházi produkció is készült, miként most a legutolsó, Hoppá! című zeneanyagából is.

A Hoppá koncertszínház október 17-én mutatkozik be a MOM Kulturális Központban. A színpad egy elképzelt budapesti teret idéz, ahol a zenészek, énekesek a piactér különös figuráit keltik életre. Behumi Dóri például trafikosnő lesz, Kiss Tibi kolbászt árusít majd, de az is kiderül, hogyan nevelgeti szilvafácskáját Lovasi András. Éjféltől másnap éjszakáig követhetjük a piactér és a vendéglő nyüzsgő, dalokkal bélelt életét, melyet körülleng a hatvanas évek hangulata, hogy az előadás vége felé megnyíljon a Pokolbár kapuja, és elnyeljen mindenkit.

A jövőben a Budapest Bár koncertszínházi előadásait (így a korábbi Tánc című produkciót is) a MOM Kulturális Központban lehet majd megnézni, és persze vidéki városokban is, valamint a Hoppá! című új produkciót október 27-én a Művészetek Palotájában. Utóbbi bevételét a zenészek, énekesek a 20 éves Magyar Hospice Alapítvány javára ajánlják fel.

Infó

HOPPÁ! koncertszínház a Budapest Bár tagjainak előadásában, MOM kulturális központ, okt. 17-én. Továbbá: okt. 25. Szeged, Ifjúsági Ház, okt. 26. Miskolc, Művészetek Háza, okt. 27. MüPa (jótékonysági előadás), nov. 6. Óbudai Művelődési Központ, okt. 22. Szombathely, Művelődési és sportház, dec. 19. Katona József színház, dec 20. MoM kulturális központ.

Top 5

1. FÁBRI PÉTER

A Liszt-faktor Színpadi etűdök a HOPPart Társulattal a MüPában október 14-én este 7-kor.

2. SZAMÁRTESTAMENTUM

A Forrás Színházi Műhely mulattató játéka középkori bohózatokból a Veszprémi Petőfi Színházban október 17-én, 18-án, 19-én és 20-án délután és este.

3. VILAGVELEJE.HU

Egy indokolatlanul elbocsátott férfi furcsa megtisztulása a Szegedi Pinceszínházban október 19-én este 7-kor.

4. MAGYAR ÜNNEP

Závada Pál darabja a Nemzeti Színházban október 18-án, 19-én este 7-kor.

5. TI (TERRA INCOGNITA)

Komédia egy részben a Fészek Színház előadásában október 20-án és 21-én este 7-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.