Betyárwestern

Az októberben induló filmklubban a nézők akkori áron, azaz tizennégy forintért válthatnak jegyet.

1976-ban felszáll az első Concorde Párizsból, Pol Pot és a vörös khmerek átveszik az uralmat Kambodzsában, feloszlik a Deep Purple, Jimmy Carter amerikai elnök lesz, és megnyitja kapuit a Madách Imre Művelődési Központ (MIMK) Vác belvárosában.

A harmincötödik szülinap jegyében az MIMK ’76-ra emlékezik, az októberben induló filmklubban a nézők akkori áron, azaz tizennégy forintért válthatnak jegyet az alakulás évében bemutatott mozikra – ez igencsak elgondolkodtató a budapesti filmszínházak ezer forinttól kezdődő jegyárai és a középszer szürke egét alulról is éppenhogy karcoló kínálata mellett. A pesti filmkedvelőnek így csupán annyi dolga van, hogy az augusztust játszó októberben kisétáljon a Nyugati pályaudvarra, és a félóránként induló zónázó vonatra felszállva utazzon egyet térben és időben egyaránt.

A moziterem sötétjéből csütörtökön például maga Alfred Hitchcock repíti London bűnös ködébe a nézőt, a Családi összeesküvésben egy haldokló arisztokrata asszony próbálja felkutatni egykori kedvenc unokaöccsét, azonban az imádni való kis szőke kóficból az évek folyamán hidegvérű rablógyilkos lett. Igazi angol krimi, démo nian teázgató nőkkel, jobb kormányos taxikkal és rengeteg barna tweedzakóval.

A december közepéig tartó vetítéssorozatban felbukkan még néhány igazi klasszikus, az Amerika kiüresedett hetvenes éveit egy agonizáló tévébemondón keresztül bemutató Hálózat a gyönyörű Faye Dunawayjel; Robert de Niro talán legnagyobb alakítása az éjszakai New York ájult fényeiben félőrülten csavargó Taxisofőr szerepében; a filmtörténelem valaha élt legszúrósabb tekintetével rendelkező Clint Eastwood bosszúmeséje, Az igazságosztó; vagy Szomjas György karcagi betyárwesternje, a Talpuk alatt fütyül a szél.

Infó

www.mimk.vac.hu/programok

Top 5

1. Film - (SUBMARINE)

Csajozós film angol kamaszokkal.

2. FILM - KALAND

Márai története Sipos József rendezésében.

3. Film - ANIMAL KINGDOM

Ausztrál krimi a bűnözőcsaládokról.

4. Film - ROOM 304

Dán szállodathriller szobalányokkal.

5. Film - DELFINES KALAND

Barátságos úszó emlősök.

A Taxisofőr című film is 1976-ban készült
A Taxisofőr című film is 1976-ban készült
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.