4 milliárd a falon

Kairóban értette meg, hogy a „Napút” színei azok a tónusok, amelyek naplementekor jelennek meg.

Csontváry Kosztka Tivadar alkotásaiból nyílik kiállítás október 15-én Szegeden és Szentesen. Az életműből összesen 40 festményt állítanak ki, 26-ot a szegediMóra Ferenc Múzeumban, 14-et pedig Szentesen, a Koszta József Múzeumban, amely szintén a Csongrád megyei múzeumi szervezetbe tartozik. A kiállításokra már október 1-jétől lehet elővételben jegyet vásárolni aMóra FerencMúzeum jegypénztárában.

A kiállított festményeket a művész teljes életművéből válogatták. A korai alkotások mellett láthatók lesznek a festő legismertebb képei, mint a Magányos cédrus és A római híd Mosztárban. A szegedi múzeum a megakiállításoknál már megszokott reklámfogásokkal készül az eseményre. A lemenő nap színeire festették át a kiállítóterem falait, emlékeztetve arra, mennyit jelentett Csontváry művészetében a „Napút” fényeinek és színeinek használata. Életrajza szerint a művész beutazta a világot, de csak Kairóban értette meg, hogy a „Napút” színei azok a tónusok, amelyek naplementekor jelennek meg – amikor a nap már nincs fenn az égen. A világító sárga, a mélyvörös, a mélynarancs és a borús kék azok az árnyalatok, amelyek ezután meghatározták színvilágát. Biztonsági okokat is szolgál, hogy a napszínű kiállítóteremben befalazták az ablakokat, védendő az összességében 4 milliárd forintot érő képeket.

A festményeket a pécsi Csontváry Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából szállítják Szegedre és Szentesre. A kiállítás közös címe: Csontváry visszatér. Mindkét város kapcsolódik ugyanis a művész életéhez. Szentesen egy évet töltött patikusként, Szegeden pedig részt vett az 1879-es nagy árvíz idején a mentési munkákban – e tragédia képei meghatározó élményt jelentettek számára.

Infó

Csontváry visszatér a kiállítás két hónapig tart nyitva. A látogatókat többféle jegyvásárlási kedvezmény is várja.

Top 5

1. A MÁSIK VÉNUSZ

Drozdik Orsolya grafikus kiállítása a debreceni MODEM-ben.

2. ORR MÁTÉ FESTMÉNYEI

A Nemzeti Táncszínházban október 31-ig.

3. MINIKÉPEK 100 MŰVÉSZ 100 KÉP

A Magyar Festészet Napja alkalmából a Prestige Galériában október 26-ig.

4. GÁBOR MIKLÓSRA EMLÉKEZÜNK

Fotókiállítás a színészről, valamint Gábor Miklós színészportréi és rajzai az Óbudai Kulturális Központ Csillaghegyi Közösségi Házában.

5. HIDEGVÉRREL

Turay Balázs fotográfus képei a 2008 és 2009 között megtámadott romákról a Nemzeti Színházban.

Csontváry Kosztka Tivadar: Magányos cédrus
csontváry kosztka tivadar: magányos cédrus
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.