Mokka kortárs művészekkel

Évtizede már, hogy Budapesten a Hősök tere, a Gellért-hegy, a Margit-sziget, a budai Vár és a Duna-partmellé új turistalátványosságok zárkóztak fel. Mostanában sok külföldi fiatal kifejezetten a Belváros omladozó kapualjai mögött megbújó, olykor a kiszűrődő hangfoszlányokból felismerhető rom/kultkocsmák miatt utazik Magyarországra.

Felismerték ezt a húszéves Budapesti Őszi Fesztivál szervezői is: nemcsak a rendezvény nevét változtatták Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra, hanem a kortárs előadásokat, kiállításokat is a kávézókba, kultkocsmákba viszik – a hagyományos helyszínek mellett –, így a fesztivál főhadiszállása,vitáinak, beszélgetéseinek színtere a „Romos házban lévő nem romkocsma”, azaz a Klauzál utcai Doboz lesz.

Fellép Nagy József, a Franciaországban híressé váló pantomimes, táncos, rendező,Megnevezhetetlen című előadásában Anne-Sophie Lanceline-nel közösen táncolja el a két ember közötti intimitást. Lesz Dresch Quartet-koncert, ésNépzenének csodás kertje, ahol magyar, cigány, zsidó zenét hallgathat gyerek és felnőtt. Láthatnak majd a nézők Jövőtáncot, azaz kortárs táncszólókat szólóhangszerre, az Assisi Szent Ferenc-plébániatemplomban pedig három eltérő stílusú cimbalmos zenél együtt, a koncerten két ősbemutató mellett a cimbalomesteken szokatlan művek hangoznak majd el.

Találkozhatnak majd a SaltoMor(t)ale színtársulat szokatlan kocsmaszínházi előadásával Brecht nyomán, eljön a Zágrábi Ifjúsági Színház társulata is. Lesz séta a Nagyival, vagyis generációk kedvenc szórakozóhelyeinek bemutatkozása, és városfelfedező mászkáláson csodálkozhat rá külföldi ésmagyar a zsinagógákra, tűzfalfestményekre, galériákra és kisboltokra is a kockacukrot emblémájává választó fesztiválon.

Infó

Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál október 7–16. www.cafebudapestfest.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.