Lakótársi iszony

A Furcsa pár című Neil Simon-darab az 1968-ban készült filmváltozatból lehet ismerős:Walter Matthau és Jack Lemmon keserítették benne egymás életét. Az alapszituáció végtelenül egyszerű: Felixtől válni készül felesége, így a depressziós férfi a barátjához, a már elvált Oscarhoz szegődik.

A két cimbora új életet kezd, de hamar kiderül, hogy együtt lakni korántsem problémamentes. Felix naphosszat főz, mos, takarít, Oscar viszont trehány módon áll a háztartáshoz, a két férfi még a nőzésről is eltérő elveket vall.

Októberben a Madách Színházban Gálvölgyi János fogja alakítani a lezser Oscart, Szervét Tibor pedig a rendmániás Felixet. Vagyis fordítva. Szirtes Tamás igazgató találta ki, hogy egyes előadásokon Gálvölgyi az egyik, Szervét a másik szerepet játssza, a következőn cserélnek. Így, ha a néző teljes élményre vágyik, ajánlatos mindkét változatra beülnie.

– Ezt a darabot akkor szokták elővenni, ha akad két nagyszerű színész – mondta az emlékpróbán Márton András rendező, aki Kecskeméten a Furcsa pár női változatát vitte színpadra, de úgy érzi, az eredeti, a férfivariáció sokkal kifejezőbb. Így a néző inkább felfigyel a karakterek közt feszülő ellentétekre és együttélésük reménytelenségére. Oscar és Felix „házastársi” viszonya pedig több mint problémás.

Oscar vacsorára hívja szomszédjait, az Angliából érkezett, elvált Gwendolynt és Cecilyt, Felix leblokkol. Ahelyett, hogy a hölgyek kegyeit keresné, szétment házasságáról mesél, és könnybe lábadt szemmel mutatja nekik féltve őrzött családi fotóit. Ez még nem is baj, a női szívnek ez imponál, csakhogy Felix nem tart Oscarral, amikor a hölgyek a lakásukra csábítják őket. Mondani sem kell, Oscart ez a hozzáállás rendesen feldühíti.

Szirtes Tamás szerint, ha Neil Simon komédiáinak pusztán a tényeit vizsgálnánk, történetei a XX. század legnagyobb drámái lennének. Az amerikai szerző azonban mindig egy kis csillogást fúj a műveire, így azok – még ha súlyos helyzetekről is szólnak – nevettetve mutatják be az élet nagy problémáit.

Infó

Furcsa Pár Rendezte: Márton András, Szereplők: Gálvölgyi János, Szervét Tibor, Ladinek Judit, Molnár Szilvia. Madách Színház, október 15-én és 16-án este 7-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.