Dörner György váltja Márta Istvánt

Dörner György lesz február 1-jétől az Új Színház igazgatója, miután tegnap Tarlós István főpolgármester kinevezte a direktori posztra. A városvezetés döntése szerint a Madách Színházat továbbra is Szirtes Tamás irányíthatja, aki 2004 óta igazgatja a zenés teátrumot.

Hiába tett le az asztalra vaskos és részletesen kidolgozott koncepciót Márta István, az Új Színház 13 éve pozícióban lévő igazgatója, mégis Dörner György pályázata nyert, amely a színházi szakmai bírálóbizottság szerint jóval elnagyoltabb és átgondolatlanabb volt. A bizottság, amely előzetesen véleményezte a pályázatokat, Márta István kinevezését javasolta 6:2 arányban.Megjegyzendő, hogy a Dörnerre leadott két szavazat a városházi delegáltaktól származott.

A magát radikális jobboldalinak tartó Dörner György kinevezése meglepő. Tavaly a hasonlóan fideszes irányítású Pécsett annak ellenére sem választották meg színházigazgatónak, hogy a Fidesz fő potentátjaival jó kapcsolatokat ápoló Eperjes Károly ajánlotta őt. A politikai lag szélsőséges MIÉP-pel és Jobbikkal kokettáló Dörner személye a mérsékelt jobboldali pécsi városvezetés számára nem volt elfogadható. Igaz, ott több jelölt közül lehetett választani.

A mostani, budapesti eset hasonlít a József Attila Színház nyáron lezajlott igazgatói pályázatához, amelyen szintén a szakmai bizottság állásfoglalása ellenére nevezték ki igazgatónak a Fideszhez közel álló Nemcsák Károlyt. Dörner György az esetről nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Márta István a döntés politikai vonatkozásait nem akarta kommentálni. Mint mondta, a színház gazdaságilag stabil lábakon állt, 13 év alatt sikerült jól működő teátrumot szerveznie, iskolával, határon túli kapcsolatokkal, mindezeknek a sorsa bizonytalanná válik. A döntés indoklását október 13-ra megbeszélt személyes találkozójukon fogja megkérdezni Tarlós Istvántól.

A Színház.hu internetes portál szerint Dörner György pályázata kétéves műsortervet ad – a kinevezés öt évre szól –, s a magyar drámák színházaként definiálja a megújuló Új Színházat. De ez inkább irodalmi koncepció, mint színházi, írja a honlap. A pályázat rengeteg általános bírálatot fogalmaz meg, rendezők nevét is említi, akiket itt kérnének fel rendezésre, ám nem szól a társulatról. Szerepel viszont benne, hogy a színház új intendánsa Csurka István lenne.

Dörner részletes programja
Dörner egy korábbi MIÉP-ünnepségen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.