Tapintható hiány

Apja az érettségi bizonyítvány átvétele után felül egy kontrafékes Csepelre, és meg sem áll a svájci Alpokig.

Szomorú, pesti délután, néhány évvel a világháború után. A várost beborítja a szürkeség, a bérházak berúgtak az olcsó pálinkától, törött ablakaikat szemérmesen takargatva dőlnek egymás vállára. A gangok lépcsői fölfelé indulnak, a hatodik emelet és a novemberi égbolt között félúton megtorpannak a semmiben. A vakolat finom, kecses ujjakkal kapaszkodik a hideg téglafalhoz, de hiába, a szakítás elkerülhetetlen, a mészdarabok hangtalanul zuhannak az udvar sárgásszőke kövére. Takó Bence egy karóra barna bőrszárát nézegeti, szemüvegtokot piszkál az asztalon, gondolkodik, tétlenül, ügyetlenül téblábol apja kézzelfogható hiányában.

A Faludi Filmklubban (Faludi Ferenc az 1700-as években élt jezsuita szerzetes, író, költő, műfordító) vetített Szabó István-mozi, az Apa – Egy hit naplója igazi hangulatfilm, mely emberi sorsok érzékeny szövetéből fon burkot maga köré. A mű egy utazás Doktor Takó fiának homloka mögé, akit először alsó tagozatos diákként látunk, ahogy kissé idegenül mozog osztálytársai és az érthetetlen történelem divatos jelszavai között. Sokat nem ért a környezetéből, de nem is vágyik ilyen múló boldogságokra, a gyermeki képzelet és a háborús hőstörténetek keveredéséből saját világot alkot, ahol apja az érettségi bizonyítvány átvétele után felül egy kontrafékes Csepelre, és meg sem áll a svájci Alpokig, a háborúban pedig tizenhét nyilas kergeti egyszerre, de ő mindig megmenekül. A kissé komikusnak tűnő jeleneteknél azonban a néző nem tud őszintén mosolyogni, talán az álmok esetlensége, sebezhetősége piszkálja folyamatosan.

A fiatalemberré serdült Bence ötvenhat kaotikus októberében is tulajdonképpen apjának akar bizonyítani, de ahogy az emberi sorsba, történelembe vetett hitét fokozatosan elveszti, úgy foszlik szét a mitologikus köd Apa körül.

A film értelmezhető személyiségfejlődésként is, de ha nem kötelező, akkor nem kell értelmezni. Elég figyelni a vásznon az apátlan, korok között sodródó magány megválthatatlan örökkévalóságát.

Infó

APA - EGY HIT NAPLÓJA. Rendezte: Szabó István Faludi Filmklub, Uránia mozi október 5., 18.45

Top 5

1. Film - Vasököl

Bokszoló robotok Hollywoodból.

2. Film - Harry Brown

Londoni noir Michael Caine-nel.

3. Film - Néma Csönd

Német filmdráma az eltűnt gyerekekről.

4. Film - Álmok otthona

A házban szellemek is laknak.

5. DVD - Félédes álom

Vicces történet a pornósztárról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.