Nem szólok be

Aláírna-e petíciót Gyurcsány f erencért – kérdeztük Hernádi Juditot. A színésznő a nol-Presszóban beszélt férfi és nő közti barátságról, hősökről és belső iránytűről. ez látható a videóban. Aki kíváncsi arra, mi maradt ki belőle, itt elolvashatja.

Nol-Presszó: Mi jut eszedbe arról, hogy Nappalok és éjek, 121. oldal, 11. és 12. sor?

Hernádi Judit: Nem lehet, hogy össze keversz valakivel?

Nol-Presszó: Csehov? Sirály? Nyina? Vígszínház?

Hernádi Judit:Figyelj, arcokat, neveket nem tudok megjegyezni, nemhogy ilyet. Nappalok és éjek, ez tényleg a Sirály, igazad van. Nagyon régen volt, másik korszak, másik világ – minden szempontból. Hogy mi jut eszembe róla? Hogy mi a bukás és a siker közötti különös összefüggés. Ez az előadás bukásnak számított, pedig hihetetlen értékei voltak. A díszlet olyan lett, mintha nem oda készült volna, és tényleg nem. Furcsának tűnt, hogy a színpadi tóra csak az erkélyről lehetett rálátni. Horvai István volt a rendező, azt próbálta elérni, hogy a tó vize ferde legyen. De a víznek az a tulajdonsága, hogy vízszintben van. Nyilván valami optikai trükköt akart kipróbálni, de nem lehetett. Ez sajnos hozzátartozott a bukáshoz.

Nol-Presszó: Gondoltad azt, amit Nyina: Én a sirály vagyok?

Hernádi Judit: Az emberekben roppant tévedés él ezzel kapcsolatban. Arra gondolnak, hogy ez egy madár, ami repül az égen. De ez egy döglött madár, amit lelőttek, és ott rohad valakinek a kezében.

Nol-Presszó:Ezt érezted valaha?

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Hernádi Judit: Azt, hogy én a döglöttmadár vagyok? Nem hogy éreztem, hanem azt érzem most is...

Nol-Presszó: A Sirály Arkagyinájáért, a Cseresznyéskert Ranyevszkajáért vagy a Hamlet Gertrúdjáért odaadnád bármelyik vígjátékszereped?

Hernádi Judit: Egyáltalán nem. Semmi különbséget nem látok köztük. Érdekelnének ezek a szerepek, de nem cserélek értük. Adják oda, ha akarják, hogy játsszam. Az életemet adom oda ezért a pályáért, döglök meg, mint a madár. Azért mérlegelek, hogy mit miért vállalok el. Ebben sok szempont van: mit, kivel, hol és mennyiért. Ezeknek a harmóniájából döntök. Tudok igent és nemet mondani.

Nol-Presszó: Sufniban, garázsban is vállalnál szerepet?

Hernádi Judit: Nem vállalnék, vállalok, csak ezekre senki sem figyel oda. Csináltam a Mindent magamról című előadást. Szerintem isteni Almodóvar-őrület. Ilyenkor a pénz nem számít, az a fontos, hogy mit játszom. Jaross Viktória rendezte, és fantasztikusan érdekes produkció lett. De ezt te sem láttad.

Nol-Presszó: Nem.

Hernádi Judit: Miközben számon kérik az emberen az alternatívat, megszámlálható darab ember nézi meg.

Nol-Presszó: Viszonylag sok alternatívat nézek.

Hernádi Judit: Engem is azok érdekelnek. A többiben elolvasom a főcímet, és tudom, mire számíthatok. Akkor nem feltétlenül megyek el. Azt szeretem, amiben van érdekesség. Magamat nagyon kevéssé nézném meg. Roppant jó, de inkább szórakoztató. A szórakoztató színházra viszont már ritkán vagyok kíváncsi.

Nol-Presszó: Mi az, ami lázba hoz?

Hernádi Judit: A világ, úgy ahogy van. Meg az influenza.

Nol-Presszó: Mikellahhoz,hogykonfrontálódj az utcán?

Hernádi Judit: Szeretem betartani a szabályokat, az észszerűség határáig. Akkor konfrontálódom, ha valakit bántanak.

Nol-Presszó: Beszólsz?

Hernádi Judit: Biztos, nem szólok be, mert az nekem kevés. De hogy mit csinálok? Kérdezdmeg azokat, akikkel ez megtörtént.

Nol-Presszó: Rendelsz Kövér László által dedikált alkotmányt?

Hernádi Judit: Dehogy rendelek. Akkor se rendelnék, ha nem ő dedikálná. Amúgy nem vagyok gyűjtögető alkat.

Nol-Presszó: Semmiben sem?

Hernádi Judit:Nem nagyon. Szeretek vagy szeretnék megválni dolgoktól. Néha azon gondolkodom, mi az, amire igazán szükségem van. Kevés dologra. Mégis, mikor szelektálnom kell otthon, sokmindenre azt mondom: az életben nem fogom elővenni, de nem dobom ki. És akkor sajnálom szegény gyereket, akire az vármajd, hogy az életemet össze sűrítse. Borzasztó lesz neki. Igyekszem helyette megcsinálni, de nem fogom tudni. Egy színész életét általában a pillanat határozza meg. De mióta képet és hangot rögzítenek,mindenről van egy CD, egy DVD. Ebből van egy rakás, én ezeket nem fogom megnézni. Nekem kellene kidobnom ezt az egészet.

Nol-Presszó: Itt az a kérdés jönne: mi az, amitmagadmögött hagynál?

Hernádi Judit: Na ez az, semmit. Kitörlős vagyok. Az arcokat sem jegyzem meg, de van egy különös képességem, ha valakire ránézek, tudom, hogy jó emlékem van-e róla vagy haragszom-e rá. De hogy miért, hol haragudtam meg, és hogy hívják, arról fogalmam sincs.

Nol-Presszó:És haragszol rá tovább?

Hernádi Judit:Persze, abszolút, kicsit. És nem tévedek.

Infó

A Nol-Presszó A NolTV állANdó rovata.  Hernádi Judit videóját itt lehet megnézni: http://www.noltv.hu/video/3895.html?searchid=s4e84f1aaaa1fc

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.