Kezünkben a civilizáció

A játékosok egy-egy ókori kultúra irányítását veszik a kezükbe, hogy felvirágoztassák azokat.

Nem is gondolnánk, mennyien dolgoznak azon, hogy a társasjáték szóra más is felvillanjon az agyunkban, mint a gyerek polcán porosodó Gazdálkodj okosan! vagy a Ki nevet a végén?

Stratégiai, taktikai, fantasy- és szerepjátékok tucatjait kínálják már azok a nagy játékáruházak és kiadók, amelyek munkatársai külföldi újításokat fordítanak le, s amelyek játékfejlesztői magyar társasokat dobnak a hazai és a nemzetközi piacra. Új szubkultúra van megerősödőben, elég belesnünk a Gémklub szerdánkénti Ráday utcai játékklubjaiba vagy valamelyik díjnyertes játék internetes fórumába.

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb fejlesztése Sid Meier számítógépes játékklasszikusa, a Civilization táblás játék adaptációja. Az alapgondolat grandiózus: a játékosok egy-egy ókori kultúra irányítását veszik a kezükbe, hogy évezredek (a valóságban körülbelül három óra) alatt felvirágoztassák azokat. A 2–4 játékos hat régió közül választhat: kedve szerint állhat az amerikai, a kínai, az orosz, a német, az egyiptomi vagy a római kultúra élére. A játszók egy-egy fővárost állítanak fel a tábla sarkában, kapnak mellé hadsereget és felderítőkocsit. Módjuk van újabb erőforrásokat szerezni, gyengébb törzsekkel békét kötni, a harciasabbakkal megküzdeni.

A lényeg a fejlődés, hiszen ebben a küzdelemben csakis az újítások vihetnek minket győzelemre. Fejleszthetjük például a hadseregünket: az íjászokat kőhajító gépremajd ágyúra és tüzérségre cserélhetjük. A fejlődéshez kell a megfelelő a háttér is, egyebek mellett a lovaglás, a filozófia, később a matematika vagy nyomda. És akkor még nem szóltunk impériumaink politikai berendezkedésétől – a despotizmustól kezdve a demokrá cián át a kommunizmusig, és tovább árnyalják a képet választásaink a magas kultúrában, valamint a tudományban.

Aki pedig ebben a bonyolult szisztémában is tökélyre tudja fejleszteni

stratégaképességeit, az valószínűleg minden további előképzettség nélkül elindulhat a következő választásokon.

TOP 5

1. INDIAI ZENEKLUB

A Calcutta Trió a Marczibányi Téri Művelődési Központban október 3-án 19 órától.

2. NEMMIVOLTUNK! CREW KIÁLLÍTÁSA

Rendhagyó szülői értekezlet a Fiatal Képzőművészek Stúdiójában október 8-ig.

3. BEUGRÓ

Improvizációs est a Centrál Színházban október 4-én 19 órától.

4. PUNNANY MASSIF AKUSZTIK

a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon október 7-én 20 órától.

5. FENMO 

Kínai akrobaták a Fővárosi Nagycirkuszban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.