Groteszk abszurditás

William Kentridge, a világ száz legbefolyásosabb emberének egyike bábszínházával lép fel a Trafóban, kiállításon mutatkozik be a Szépművészeti Múzeumban.

A dél-afrikai születésű művészt a Time magazin 2009-ben a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta. Hírneve bejárta a világot, Japánban tavaly megkapta a Kyotó-díjat, azaz a japán Nobel-díjat is. Október 7-én a William Kentridge Woyzeck a Highvelden című kontinenseket bejárt darabja kerül színre a Trafóban a The Handspring Puppet Company előadásában. A másfél órás előadás angol nyelven, de magyar felirattal lesz látható.

Azt üzeni: mindnyájan bábok vagyunk. Legyen szó katonáról, vagy bevándorló munkásról, német kisváros vagy Johannesburg lakóiról, egyáltalán: az egész XX. századról. Az elveszettség érzése mindenhol felüti a fejét. Kisembernek lenni az iparosodott világban sokszor kilátástalan. Kentridge az apartheid, vagyis a faji megkülönböztetés kellős közepén nőtt fel, művészetére nagy hatással volt az egyenlőségért, a politikai helyzet ellen folytatott küzdelem. Apja, híres ügyvédként számos szabadságharcost védett.

Október 9-ig a Szépművészeti Múzeum különleges kamarakiállítással is várja a látogatókat, ahol William Kentridge filmes munkáit is levetítik, melyek a Dél-Afrikai Köztársaság apartheid utáni világát dolgozzák fel, valamint a Gogol Orr című műve alapján készült „Itt se vagyok, a ló nem is az enyém” című installá cióját, amely maga a leggroteszkebb abszurditás (bővebben 23. oldal). Azt mondják, egy kép felér ezer szóval, Kentridge műveiben olyan érzelmeket mutat meg, amelyeket nem lehet körülírni talán még többezernyi szóval sem.

Infó

A Woyzeck A highvelden című előadás október 7-én este 8-tól látható a Trafóban.

Top 5

1. PUNK ROCK

Fiatalok, életérzés, azonosulás, dráma, humor, kegyetlen valóság. 9-én 19 órától a Pesti Színházban.

2. JÓZSEF JOLÁN. AZ ÉDES MOSTOHA

Balatonszárszón Attila este nyolc órakor kilép az ajtón, s negyed kilenckor belép a falu bolondja a tragikus hírrel. 6-án 19 órától a Spinóza Házban.

3. CSOPORTTERÁPIA

Egy amnéziás, egy táncos, egy krónikus hazudozó, egy hipochonder, egy parkolózseni és egy orvos. Új magyar musical 4–5–6-án 19 órától a Madách Színházban.

4. ÜBÜ KIRÁLY ÉS A MAGYAROK

Történelmi ámokfutás hangszerekkel és bábokkal felnőtteknek 4-én és 5-én 19 órától a Budapesti Bábszínházban.

5. A SZEGÉNY HEKUS ESETE A PAPAGÁJJAL

Krimi sok humorral és nem kevés izgalommal 7-én 19 órától a Budapesti Kamaraszínházban.

Kentridge bábszínháza
Kentridge bábszínháza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.