Levették a műsorról a Super Girlt

Miért zavarja a kínai hatóságokat a Megasztárhoz hasonló tehetségkutató televíziós vetélkedő? Erre a kérdésre keresnek választ a Kínából tudósító külföldi újságírók. A Hunan tartományi műholdas televízió (HST) vezetősége ugyanis bejelentette: nem indítja újra a Super Girl, illetve a Happy Girl énekesversenyt, amely legutóbb szeptember derekán fejeződött be.

Helyette – mint a vezetés közleménye tartalmazza – „az erkölcsi, etikai nevelést, a közbiztonságot segítő, illetve a háztartásoknak tanácsot adó programokat” vetítenek majd. A műsorváltozást a Rádió, Film és Televízió Állami Hivatalának (SARFT) döntése váltotta ki.

A 2005-től indított Super Girl országosnézettségemeghaladta a 400 milliót. Kiemelkedő szám, hiszen nem a központi, hanem egy tartományi televízió adásáról van szó. A műsorokat ellenőrző állami szerv, a SARFT már 2007 őszén állást foglalt a Super Girl ésmás hasonló vetélkedők kapcsán. Az akkori rendelkezés megtiltotta a telefonos szavazást, az SMS-küldést – érdemi indoklás nélkül. Szabályozták azt is, hogy a vetélkedők adásideje nem lehet hoszszabb 90 percnél, illetve azokat nem lehet főműsoridőben, este fél nyolctól tíz óráig sugározni. Talán hogy ne vonják el a figyelmet a központi televízió, a CCTV politikai hírműsorairól. A hunani csatorna új címmel, ám azonos tartalommal 2009-től indította énekesvetélkedőjét. Ezúttal már csak a stúdióban ülő nézők dönthettek voksukkal a továbbjutókról, a telefonos szavazásra nem adtak módot. Mint Li Hao, a hunani csatorna egyik illetékese a China Daily angol nyelvű napilapnak elmondta, a SARFT ezúttal két dolgot kifogásolt: az engedélyezett 90 perces műsoridő rendszeres túllépését, illetve hogy a vetélkedő kezdése beleesett a főműsoridőbe.

A brit The Economist a hunani tévével kapcsolatos állami kifogások visszhangjából szemezgetve a pekingi Economic Observer weboldalának egyik kommentárjából arra a következtetésre jut: a pártvezetést alighanem az nyugtalanította, hogy a nézők voksukkal, korábban pedig a telefonos szavazással dönthettek a továbbjutókról, a győztesről. „Néhányan sóhajtoznak, milyen szép is lenne, ha úgy választhatnánk, mint a Super Girl műsornál, mert akkor valóban részesei lennénk a vetélkedésnek…” A kommunista párt lapjához közel álló angol nyelvű Global Times viszont gyökeresen ellentétes megközelítésben azt írta, hogy a probléma „a levajazott” voksolásból, illetve a szurkolótáborok közti, már-már erőszakkal járó csatából adódott. A műsor – így a lap – valójában antidemokratikus elemeket hozott felszínre, a szabályok kijátszását, a szervezett csalást.

A hunani televízió egyébként megúszta büntetés nélkül az ügyet, eltérően a Hebei tartománybeli Shijiazhuang városi tévétől, amelyet a SARFT egy hónapra elsötétített. Az indok szerint a városi televízió egyik műsora súlyosan vétett az erkölcsi értékekkel szemben. A csatorna egy negyvenperces – állítólag – valóságshow-t vetített egy házaspár és a férfi idős apjának részvételével. A férfi durva és tiszteletlen szavakkal támadt apjára.Mint kiderült, valójában előremegírt forgatókönyvet játszottak el a szereplők, pénzért. A SARFT szerint a műsor története sértette az időskorúakat, másrészt a szerkesztők félrevezették a nézőket.

Archív kép a Super Girl vetélkedőről
Archív kép a Super Girl vetélkedőről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.