Kényszerű diétán a kultúra

Pánikot keltett a kulturális-művészeti szervezetek körében az Orbán-kormány újabb, az állami támogatásokat érintő nagy összegű megszorítása, de a szélesebb kulturális szférát is érintő elvonásokról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) kulturális államtitkársága tegnapig nem tudott információkkal szolgálni lapunknak.

Az intézkedés az állami szférában 577 milliárd forintos „maradványtartási kötelezettséget” rendel el (ezt az összeget tehát idén semmiképp sem lehet elkölteni), ezenkívül 37,4 milliárdot zárol (elvon). A „maradványtartásra” kötelezett tárcák között a második legjobban érintett a kultúráért is felelős Nefmi, 102,7 milliárddal. Ezenfelül 4,5 milliárdot zárolás címén elvonnak a minisztériumtól. Jellemző, hogy míg a közigazgatási minisztérium által támogatott egyházi közgyűjteményeket, közművelődési intézményeket, kulturális programokat és az egyházi műemlékvédelmet a kabinet eleve mentesíti a megszorítások alól, a nem egyházi szférában (a Nefminél) ilyen kedvezményt nem ad a kultúrának. Csak „rendkívül indokolt, egyedi esetben” lehet mentesítést kérni, amit a miniszterelnökségi államtitkár bírál el.

Az egyházi műemlékektől nem vesznek el pénzt
Az egyházi műemlékektől nem vesznek el pénzt

A kormány már a megszorítás kihirdetése előtt visszatartotta a pénzeket. Lapunk először az előadó-művészeti pályázatok független színházi nyerteseitől értesült arról, hogy a július 6-án megítélt támogatásokról szeptemberig még szerződést sem kötöttek, nemhogy a pénzt utalták volna. E hónapban négy írószervezet (Magyar Írószövetség, József Attila Kör – JAK, Fiatal Írók Szövetsége – FISZ, Erdélyi Magyar Írók Ligája) nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz amiatt, hogy ebben az évben még nem kapták meg – az egyébként roppant szerény, legfeljebb néhány milliós – állami támogatásukat. (Egyedül az Írószövetségnek folyósították dotációja egy részét, 4 mil liót.) Mindez persze érinti a Szépírók Társaságát és más művészeti ágak hasonló szervezeteit. Tegnap végre fordulat következett be: a Nefmi közleményben tudatta, hogy 1 mil liárd 346 millió forint NKA-nak történő átcsoportosításáról intézkedett Réthelyi Miklós miniszter. Ebből az összeg ből, melyet az NKA voltaképpen „postásként” továbbít, kaphatják meg a minisztériumi pályázatokon elnyert működési pénzüket a zenekarok és énekkarok, a független színházak (beleértve a kiemelt művészeti célokat teljesítők is) és a művészeti szervezetek. A tárca átutalta a Közkincs hitelprogram idei tőkeés kamattörlesztését is.

Az állami kulturális intézményhálózatot azonban, mivel nem mentesítette a kormány, szintén sújtani fogja a „maradványtartási kötelezettség” és az elvonás, ám ennek mértékéről nincs hír. A Nefmi ismét csődgondnokként működhet körükben, idén már nem először, hiszen két pénzügyi zárlat is volt az év elején. Ezek összesen 1,6 milliárdos elvonással sújtották például a legnagyobb mecénás szervezetet, a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA). Krucsai Anikó, az NKA gazdasági igazgatója úgy véli, mivel az alap nem szerepel a listán, elvileg nem érinti a mostani megszorítás (ellentétben az NKA igazgatóságával, amely önálló költségvetési szerv). Jankovics Marcell, az intézményt irányító bizottság elnöke viszont azzal számol: bár a forrásként szolgáló szerencsejátékadó-bevétel növekedése miatt örvendetesen 10 milliárdra emelték az NKA jövő évi előirányzatát, ennek csak mintegy 70 százalékára számíthatnak majd. Ez azonban még nem dőlt el.

A művészeti szervezetek támogatásai ügyében a mostani fordulatot föltehetően siettette, hogy hétfőn kérdést intézett az illetékes államtitkárhoz a parlamenti ülésen L. Simon László, a kulturális bizottság fideszes elnöke. Szőcs Géza államtitkár a kifizetés késlekedésének okait firtató érdeklődésre nem válaszolt, viszont gyors intézkedést ígért, ami tegnap következett be. A tárca említett közleménye szerint az államtitkár kérte az NKA igazgatóságát, hogy a lehető legrövidebb időn belül készüljenek el minden nyertes pályázóval a támogatás folyósításához szükséges támogatási szerződések. Ez korábban is így lett volna, ha időben utalják a pénzt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.