Csepp a tengerben

Egy időre fellélegezhetnek a korábban a bezárástól rettegő budapesti művészmozik: a Budapest Film Zrt.-t és a Budapest Mozi Közalapítványt mintegy 70 millió forinttal támogatja ugyanis a Fővárosi Közgyűlés.

A grémium döntésének értelmében a főváros tulajdonában lévő Budapest Film Zrt. 33,33 millió forintot kap az általa működtetett három artmozi támogatására. A teremszám alapján történő felosztás szerint a Művésznek 16,66 millió, a Puskinnak 10 millió, a Toldinak pedig 6,66 millió forint jut. Ebből ki lehet fizetni az önrészt is azon a minisztériumi pályázaton, amelynek eredményeként a Puskin és a Toldi egy-egy termét digitális technikával szerelnék fel. A „külsős” mozik a Budapest Mozi Közalapítványon keresztül kapják majd meg a fővárosi apanázst: a szervezetnek juttatott 36,66 millió forintos támogatásból 10 milliót az iskolai oktatáshoz kapcsolódó artmozis filmvetítésekre költhetnek, a maradék 26,66 millió forinton pedig a Vörösmarty (6,66), az Odeon (3,33), a Tabán (3,33), a Kino (6,66) és a Cirko mozi (6,66) osztozik majd.

A támogatások kifizetéséhez a közgyűlési döntést követően még szükség van a kapcsolódó költségvetési rendelet módosítására és a támogatási szerződések megkötésére – tehát a moziknakmég jó néhány hetet várniuk kell a kifizetésre. Ami azért figyelemre méltó, mert a Fővárosi Közgyűlés hosszú lobbizások után még februárban szavazta meg, hogy 70 millió forintot különítsenek el az artmozihálózat fenntartására. A mostani döntés ezt az öszszeget osztotta fel. (2009-ben 50 millió, 2010-ben pedig 80 millió forint támogatást nyújtott a fővárosi önkormányzat a művészmoziknak.) Mivel a Magyar Mozgókép Közalapítványtól (MMK) a 2010-es első negyedéves utalások óta a filmtörvény által biztosított normatív támogatást sem kapják meg a hagyományos, művészfilmes programot vállaló filmszínházak – noha erről szerződésük is van –, már most bizonytalan a legtöbb játszóhely anyagi helyzete. Az MMK az idei évre már a pályázatot sem írta ki, és ma már biztosan kijelenthető: soha nem is fogja.

Bár most a fővárosi művészfilmvetítőhelyek ideiglenesen fellélegezhettek a „gyorssegélynek” köszönhetően, a vidéki artmozik számára nem érkezik mostanában semmiféle mentőöv. Emiatt az Artmozi Egyesület nemrég levelet írt Andy Vajna kormánybiztosnak, Havas Ágnesnek, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatójának, Szőcs Géza kulturális államtitkárnak és az erőforrás tárca filmfőosztály-vezetőjének, Bokor Attilának. A levélben a szervezet javasolja, hogy az artmozifeltételeket (a műsor több mint 50 százaléka minősített művészfilm) teljesítő moziknak a Nemzeti Filmiroda igazolása alapján nyújtsanak egyösszegű, negyedévenkénti támogatást. A támogatás mértékét a filmiroda által vezetett nézőszám-statisztika szabhatná meg. Annyi most már biztos: a sorsuk az erőforrás minisztérium kezében van, de hogy a rendszer hogyan fog működni, ki, mikor és hogyan fogja a dotációkat folyósítani, arról egyelőre senki nem tud semmit, de legalábbis nem beszél róla. Legalábbis forrásaink szerint ez derült ki Bokor Attila múlt héten, Szolnokon tartott „átfogó” szakmai tájékoztatójából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.