Zazie-mozi

Zazie számára Párizs hatalmas játszótér, ahol kedvére szaladgálhat.

Az ötvenes évek végén pár lelkes francia huszonéves úgy döntött, alapjaiban változtatja meg hazája filmművészetét. Unták az előző generációk alkotásait, számukra a „papa mozija” lassú és fantáziátlan volt. A régi filmek története közhelyesnek, a színészek játéka természetellenesnek hatott. A fiatal rendezők valami egészen újra vágytak, tudatosan figyelmen kívül hagyták a filmkészítés addigi rigorózus szabályait. Ők nem a stúdiók ódon falai között forgattak, kameráikatmár természetes helyszínekre vitték.

De igazán a szokatlan vágástechnika, az egymáshoz közvetlenül nem illeszkedő képek és a színészek improvizációja hozta el a várt változást. Ebbe a filmes csapatba olyan nagy nevek tartoztak, mint Godard, Truffaut és Chabrol. És idetartozott Louis Malle is. Igaz, őt csak egy­két film erejéig sodorta magával az új hullám. Közülük az egyik leghíresebb a Zazie a metrón, amelyet csütörtökön mutat be a Szerzői Filmklub a Ráday Könyvesházban. Főszereplője Zazie, a pimasz, csupa mosoly kislány, aki anyukájával Párizsba utazik. Miközben anyja a szeretőjével tölti az időt, ő színész bácsikájával felfedezi a fővárost. Minden álma, hogy utazhasson a metrón, de az aktuá lis sztrájk miatt tervéről le kell mondania. Zazie mégsem unatkozik, egymaga elindul kalandok után kutatva.

A káosz pedig elkerülhetetlen: Zazie számára Párizs hatalmas játszótér, ahol kedvére szaladgálhat, és csinálhat bolondot nagybátyjából vagy az álruhás rendőrből. A szereplők a szemünk láttára válnak burleszkhősőkké, megállás nélkül kergetik egymást. Zazie ideális új hullámos szereplő, áthág minden szabályt, és kénye-kedve szerint alakítja az eseményeket. Akárcsak Malle, aki elképesztő vizuális gegekkel mutatja be a nézőnek, hogy a filmnyelv – ha felhagy a szabályokkal – csodákra képes.

Infó

ZAZIE A METRÓN

Francia film, rendezte: Louis Malle, szereplők: Catherine Demongeot, Philippe Noiret, Vittorio Caprioli, Carla Marlier. Ráday Könyvesház (Budapest IX., Ráday utca 27.) szeptember 29-én este fél 7-kor.

Top 5

1 Film - Barátság extrákkal

Csak szex és más semmi?

2. Film - Így ért véget a nyaram

Orosz dráma a Jeges-tengeren.

3. Film - Srác a biciklivel

Egy fiú az apját keresi.

4. DVD - Dr. Halál

Al Pacino mint dr. Jack Kevorkian.

5. DVD - Céges buli

Egy biztosítási ügynök kirúg a hámból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.