Kígyónak lábsó

Szép az az életkor, amikor a fantázia még nem torpan meg a lényegtelen részleteknél. Például olyasminél, hogy egy szív alakú orrú, körömcipős medveasszisztens pont egy bagolyként szocializálódott, előnytelen külsejű és morózus természetű erdei orvosba lesz szerelmes.

Sohasem zavart, hogy Csőrmester ronda, a tévémaci bumfordi, Kukori ügyefogyott. Abban az időben, amikor az embermég nem válogatott amesék között, hanem volt „a” mese (kivéve hétfőn), este fél nyolctól, és ha bármilyen okból lemaradt róla, aznapra nem jutott más, nem szerette vagy utálta az animációs meg a bábműhelyek figuráit, hanem együtt élt velük. 1980-ban az összes magyar gyerek hiba nélkül el tudta volna pantomimezni a tévémaci ágyba bújásig tartó mozdulatsorát, leutánozni a Frakkot froclizó Lukrécia nyávogását, elfütyülni a Futrinka utca zenéjét vagy eldalolni a „beszél majd az utókor, ha-haha kiről”-t. De egyikünknek sem jutott eszébe, hogy ezek a botcsinálta hősök lecserélhetők volnának, nem lett volna őket kire.

Csemetéinket nyugodtan alávethetjük egy próbatételnek: akciórajzfilmeken edzett kis agyuk mit szól Cicamica, Böbebaba, Morzsa kutya álomszerűen lassú mindennapjaihoz. Vagy: ülnek-e még a bölcs feleség sztereotípusa, Kotkoda epés poénjai.

A régi mesekönyvekért – ha nem volnának kéznél – nem kell már pincében-padláson, an tik váriu mokban vagy internetes piactereken kutakodni, nagy részüket az elmúlt években kiadta a Móra Kiadó. Méghozzá kemény kötésben, ami pusztán abból a szempontból fontos, ha Bálint Ágnes szerzeményeit, Romhányi József Doktor Bubóját vagy netán a cseh szerzőpáros: Eduar Petsika író és Zdenek Miler illusztrátor örökbecsűjét, A világ leggazdagabb verebét egy következő generációnak állna szándékunkban megőrizni. Csak mert az a mese, amelyik áporodás nélkül túlélt negyven évet, az túl fog még huszonötöt.

TOP 5

1. A NAGY TÖRPKALAND

című kötetet (a Hupikék törpikék című lm alapján) nemrég jelentette meg a Manó Könyvek Kiadó.

2. SZÜRETI MULATSÁGOT

tartanak a Millenáris Parkban táncházzal, mesejátékkal, fotószínházzal október 1-jén.

3. AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJÁT

ünneplik a Budakeszi Vadasparkban is október 1-jén.

4. AZ ERDEI KALAMAJKA

című interaktív mesejátékot a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában legközelebb szeptember 30-án 10-től játsszák.

5. A BÓBITA BÁBSZÍNHÁZ BÁBMÚZEUMA

megújult kiállítással várja a családokat Pécsen.

TERNOVSZKY BÉLA RAJZA
TERNOVSZKY BÉLA RAJZA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.