Fekete éjszakák

A zenészek egymás kavargó gondolataiból és érzéseiből olvastak.

Harlemben, a West 118th Streeten áll a dzsessz egyik régi bástyája, a Minton’s Playhouse, ahova a negyvenes-ötvenes években a makulátlan lelkiismeretű fehér középosztály által még lazán leniggerezett afro-amerikaiak jártak esténként. A gyárszalagok mellől, buszkormányok mögül és aluljárók szűkös újságosbódéiból érkezve a férfiak kalapjukat a pultra dobták, sodortak maguknak egy cigit olcsó alabamai dohányból, és megpróbálták minél tovább szopogatni pohár whiskey-jüket, hogy a rosszkedvű pultos ne zavarja haza őket. Így figyelték a parketten táncoló harlemi, brooklyni, bronxi fekete lányokat, akik viszont nem őket, hanem a színpadon improvizáló Thelonius Monkot, Dizzie Gillespie-t és Charlie Parkert nézték.

Az improvizációs esteken a zenészek egymás kavargó gondolataiból és érzéseiből olvastak, a Minton’sból eredő kifejezéssel élve „jammeltek”. De hiba lenne azt gondolni, hogy a jammelés csak New Yorkban menő, a Millenáris Park Star Jam Sessionja keretében az elmúlt években a hazai könnyűzene olyan legendái léptek fel, mint Pély Barna, Tóth Gabi, Falusi Mariann. Ezúttal is illusztris vendéggel indul az évad, a közgázos gólyabálokból és Fidesz-gyűlésekről ismert, hangulatos pestszentlőrinci funkyt játszó Back II Black zenekar énekese, Abebe Dániel, alias Bebe lesz a jammelés vezetője. Bebéhez olyan mágikus erejű szerzemények előadása fűződik, mint az Úgy vártalak, a Zene nélkül mit érek én és az Egy szoknya, egy nadrág című humoros film betétdala, a Micsoda nő ez a férfi.

Bebén túl is van azonban élet és jam, októberben visszatér Falusi Mariann, novemberben pedig a dzsesszt és népzenét ötvöző, okosan vidám világzenét játszó Ferenczi György bűvöli majd a Millenáris Fogadó közönségét.

Infó

STAR JAM SESSION BEBÉVEL

a Millenáris Fogadóban szeptember 29-én este 8-kor.

Top 5

1. BUDAPEST BÁR

Klasszikus táncdalok a MOM Művelődési Parkban szeptember 26-án este 7-től.

2. KOMLÓSI ILDIKÓ ÉS MARCELLO GIORDANI

Válogatás a legszebb áriákból a Művészetek Palotájában szeptember 27-én este fél 8-kor.

3. KEREKES BAND

Csángó hiphop a Kobuci-kertben szeptember 30-án este 8-tól.

4. MATT BIANCO

Latinizált dzsesszütemek a Millenáris Teátrumban október 1-jén este 9-től.

5. GRYLLUS DÁNIEL ÉS BARÁTAI

Pál levelei és Weöres Sándor művei megzenésítve a Művészetek Palotájában október 2-án este 7-től.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.