Az ufó és a szenvedőgép

– Egy józsefvárosi pinceklubban mutatkoztunk be az emberiségnek. Olyan zenét szerettünk volna játszani, amely csak a miénk. Röhögtünk az önmagát túl komolyan vevő, patetikus és álszent rockzenén.

Létrehoztuk az abszurd, ironikus KFT zenekart, és a hétköznapok groteszkségéből merítettünk sokat. Egy barátunk szerint a KFT tulajdonképpen rányitotta a budiajtót a magyar dolgozóra – emlékezett egy interjúban Laár András a kezdetekre.

A pinceklubbeli fellépést követően jött az 1981-es táncdalfesztivál, ahol Bábu vagy című számával és a zenészek fehérre meszelt arcával a KFT megvillantott valamit a következő évtizedek show-világából, népszerű lett, népszerű és ezzel párhuzamosan sokak számára gyanús is. „Állami újhullám”, ezt sütötték rá, Laár Andráséknak még ma is rossz kedvük van, ha erre emlékeztetik őket.

Tíz sikeres év, hét lemez és jó néhány slágermegírása után 1991-től 1996-ig pihentek a hangszerek, ám 1996-ban a KFT különleges koncertet adott a Budapest Sportcsarnokban: műholdas kapcsolat segítségével velük énekelt Dublinból Hazel O’Connor. 1996-ban Laár András, Bornai Tibor, II. Lengyelfi Miklós és Márton András a Budapest Sportcsarnokban tizenhatezer néző előtt ünnepelte a KFT zenekar megalakulásának tizenötödik évfordulóját, később illő módon megünnepelte a huszonötödiket is, és most itt a harmincadik, melyet december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában egy űrkorszakot idéző ufóshow-val és abszurd humorral fűszerezett előadással igyekeznek emlékezetessé tenni. Eljátsszák az öszszes nagy KFT-slágert, a Balatoni nyártól az Afrikáig.

– Egy látványos színpadi produkciót tervezünk, amely összefoglalja az elmúlt harminc évet, és amelyben visszanyúlunk a gyökerekig. A KFT első fellépése ugyanis egy szobabelsőben játszódó komplett színházi előadás volt, ahol Somorjai néni, a tömött bajszú takarítónő sepregetett. Hagyománnyá vált, hogy mindig kitalálunk valami érdekes dolgot, így szerepelt már a koncertjeinken ún. szenvedőgép is, amely egy könnyező szekrény volt. Ezúttal is rengeteg színházi megoldással és meglepő látványelemmel készülünk – mondja Laár András, aki nemcsak látványos koncertet, hanem igazi ufóinváziót is ígér a decemberi koncertre.

INFÓ:

KFT: Ufóshow, december 28., Papp László Budapest Sportaréna

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.