Az ír úr

Az ember eltűnődik: vajon mit kell tudnia és tennie valakinek, hogy elnyerje az „Írország fuvolabajnoka” címet? Neki kell a leggyorsabban fuvoláznia? Vagy mondjuk ő az, aki a legnehezebb (ad absurdum többkilós) fuvolán is tud játszani? Lehet persze, hogy csak a sport területéről kölcsönzött kifejezés, a „bajnok” zavarja meg az embert.

Michael Flatley mindenesetre ifjabb éveiben elnyerte a fent említett elismerést, de mivel már négyéves kora óta táncolt is, választania kellett: fuvola vagy tánc. Azt ő is gyanította, hogy a kettő együtt nem megy, mert ha az ember tánc közben fuvolázik, a fogai épségét erősen kockáztatja. A géppuskalábú (biztonságos érzés efféle lapos közhelyeket papírra vetni) Michael Flatley végül a táncot választotta, és jól döntött. Tizenévesen már táncversenyeket nyert, ezek betetőzéseként 17 évesen megszerezte az ír táncok világbajnokságának első helyét is, majd az 1994-es Eurovíziós Dalfesztiválon bemutatta Riverdance című ötperces darabját, mely után fél Európa felállva ünnepelte őt.

Meghívás meghívást követett, Flatley egyre népszerűbb lett, egyre értékesebb, jellemző: a kilencvenes években 21 millió fontra biztosította a lábait. Később mégsem a lábának lett baja, előbb bőrrákjáról röppentek fel a hírek, később szívproblémáiról, de a világhírű táncos már jól van, igaz, kicsit hátrébb húzódott a reflektorfényből.

Michael Flatley többször járt Magyarországon, és most jön ismét, ma már főként rendezőként, koreográfusként és producerként dolgozik, de a Lord of the Dance című produkció mégis az övé. A műsor 1996-ban született, Flatley mindössze két hónap alatt találta ki, állította színpadra, rendezte meg és koreografálta, ráadásul 1998-ig összesen 400 alkalommal a főszerepet is maga táncolta. A Lord of the Dance története az ír mondavilágon nyugvó, klasszikus mese a Jó és a Gonosz örök harcáról. Mert harc mindig van. Hol a Jó és a Rossz, hol a fuvola és a tánc között.

INFÓ:

Michael Flatley: Lord of the Dance, 2011. november 15., Papp László Budapest Sportaréna.

Michael Flatley
HIRDETÉS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.