Tenger a Duna partján

„Nekünk a Zöld Pardon kell, nem a narancssárga bocsánat” – olvastuk a magasba tartott molinón, úgy is mint transzparens: a Zöld Pardon nevű, a Petőfi híd budai hídfőjénél fekvő Goldmann György téri szórakozóhely valószínű bezárása ellen tüntetett a tömeg. A szervezők azt kérték, hogy mindenki viseljen valami zöld színű ruhadarabot. Ahogy láttuk, a többség eleget is tett a felszólításnak. Volt, aki csak a sminkjét hangolta zöldre, mások viszont hangsúlyosabban viselték a színt: zöld hajú punkkölyköket csakúgy láttunk, mint zöld sálas bölcsészlányokat (pedig elég meleg volt) és zöld szoknyás negyveneseket. A legtöbben azért a legegyszerűbb módszert választották: zöld színű pólóban, ingben, topban jelentek meg a délután öttől körülbelül este tízig tartó demonstráción. A szervezők közlése szerint több mint negyvenezren. Zöld tenger a kvázikék Duna partján.

A szervezők felkészültek a tömegre: erősnek mondható rendőri biztosítás és ugyancsak jóféle mobilvécé-lefedettség mellett indult a program a Pál Utcai Fiúk koncertjével. Az est során fellépett mások mellett a Bikini, a Vad Fruttik, Ganxsta Zolee és a Kartel (hozzájuk Bochkor Gábor is beállt kicsit gitározni), a 30Y, a Csík Zenekar, a Subscribe, a Quimby és a Kiscsillag. Barátilag Nagy Feró is beugrott mondani pár kedves szót. Mások, mint például Péterfy Bori, Tátrai Tibor és Póka Egon, a Tankcsapda tagjai, Deák Bill Gyula videoüzenetekben fejezték ki szolidaritásukat a Zöld Pardon híveivel, a fellépő zenekarokkal és a szervezőkkel. „Egy ilyen ügyre nehéz legyinteni, egy ilyen ügy mellé, ha csak lélekben is, minden normális ember odaáll, odaül, odagondol” –mondja mellettem egy, zöldet amúgy nem viselő lány.

Mint ismeretes, a Zépé, ahogyan a legtöbben nevezik, ebben a szezonban végig a bezárás árnyékában működött. Május elején lábra kelt a hír, hogy a hídfőnél található szórakozóhelyek (a másik a híd lábának túloldalán működő Café del Rio) helyén országzászlót állítana a kerület jövő januárban. Országzászló nem lesz – hogy a Zöld Pardon működhet-e, az a csütörtöki testületi ülésen derül ki. (A részleteket lásd lejjebb.)

Miközben mondjuk a Vad Fruttik zenekar lényegesen nagyobb tapsot kap, mint a demokráciáról szóló Bochkor és a civilek szószólója, a többnyire tizenéves srácok, ha nem tudnak is róla, „talán most kapják az első leckét közösségi kiállásból”, súgta oda a fentebb már idézett lány vasárnap este. Kiállni valamiért, ami fontos nekik, s amit most el akarnak venni tőlük, sziklaszilárd hivatkozási alap nélkül. Nem a 2008-as BRFK-s nyomozást emlegeti az önkormányzat, hogy ugyanis a ZP és a Rio éveken át a kerülettel kötött szerződésekben foglaltnál jóval nagyobb területet használt/épített be a közparkból, s nem is a korábbi polgármester kampányának furcsa finanszírozásáról beszélnek – hanem a környéken lakók érdekeiről.

Ezek a srácok viszont most azt látják, hogy van Budapesten egy könnyen megközelíthető hely, amelyet a tüntetésen szereplő kedvenceik is nagyon szeretnek, akik egyébként ingyen léptek fel a demonstráción. Van egy hely, ahol színvonalas koncerteket élvezhetnek estéről estére, s amely rendkívül olcsón adja belépőjegyeit. Négyszáz forint? Egy menő magyar, adott esetben menő külföldi bandáért? Amely, ha máshol játszik, adott esetben ennek az összegnek a nyolc-tízszereséért látható? Amúgy ezekből a srácokból előbb-utóbb szavazópolgár lesz.

Tényleg nehéz nem szurkolni.

Tizenhárom év

Fennállásának tizenhárom éve alatt a Zöld Pardon számtalan, vagyis inkább nehezen megszámlálható koncertnek adott helyszínt. Élvonalbeli és underground magyar zenekarok csakúgy felléptek a Petőfi híd budai hídfőjénél, mint külföldi DJ-k és bandák, amelyek közül nem egy nagyobb fesztiválok tárt karokkal fogadott résztvevőjeként is bizonyította már, hogy érdemes a hazai rajongók figyelmére.

A magyar együttesek közül fellépett itt például a Tankcsapda, a Kiscsillag, a Quimby, a Heaven Street Seven, az A er Crying, a Junkies, a Másfél, a Colorstar, az Anima Sound System, az Edda, a Belmondo, a Kispál és a Borz, a Mystery Gang, a Takáts Tamás Dirty Blues Band, a Hősök, az Akkezdet Phiai, a Paso, a Carbonfools, Cadik, Palotai és nagyon sokan mások. Zenélt ezen a zöld szigeten a Toy Dolls, DJ Krush, Ed Rush, Gentleman, a Stereo MC’s, nemrég pedig Patrice and the Supowers koncertezett. A Zöld Pardon a Magyar Dal Napja rendezvénysorozatnak is helyszínül szolgált.

Annak ellenére, hogy a ZP-t a legtöbben koncerthelyszínként tartják számon, volt már itt irodalmi est, felolvasás, ún. író-olvasó találkozó, filmklub, kiállítás és számos egyéb kulturális rendezvény is. Hogy a helyet nem kizárólag az odalátogató, többnyire diákkorú hallgatók, hanem az ott fellépő zenekarok is szeretik, bizonyítja, hogy neve szerepel a Kiscsillag egyik számában, s hogy a nemrég visszatért Hiperkarma pedig komplett dalt szentelt a Zöld Pardonnak.

A szórakozóhely már dalokat is ihletett
A szórakozóhely már dalokat is ihletett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.