A kerület inkább csak költöztetne

Csütörtökön eldől, végleg bezár-e az újbudai önkormányzattal immáron szimbolikus harcot vívó Zöld Pardon. Nem reménytelen az ügy, elvégre a képviselők egyszer már visszakoztak. Holott az áprilisi testületi ülés napjára meghirdetett nyitóbuli előtt 150 méter hosszú sor kígyózott a szórakozóhely bejáratánál. A szervezők megelőlegezték a sikert. A tulajdonosok most emelték a tétet, amikor a csütörtöki döntéshozatal előtti hétvégére koncertekkel egybekötött tüntetést szerveztek.

Az ötlet egyébként a fideszes városvezetés házatáján sem aratott osztatlan sikert. Deutsch Tamás, a párt európa parlamenti képviselője buta dolognak nevezte a szórakozóhely felszámolását. S apolitikus lépésnek tartotta a két kultkocsma – a Zöld Pardon és a Cafe del Rio – bezáratását a fideszes többségű fővárosi önkormányzat is. Erre kontrázott rá az LMP, kijelentve, hogy „erőből”, együgyű hatalmi húzásokkal nem oldható meg a „ZP problémája”. Lehet. Rétvári Bence (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselőnek még az országzászlós trükk se jött be, holott az efféle akcióknak ma nagy a keletjük: Újbuda vezetője ugyanis országzászlót állított volna a Zöld Pardon hűlt helyén.

A ZP azonban maradna. Nem mintha nem volna gyakorlata a költözésben. A belvárosi Nincs Pardon a kilencvenes években települt ki a Petőfi híd budai lábához. Az akkor szintén fideszes önkormányzat nem hitte, hogy sokáig maradnának, így olcsón – évi ötszázezer forintért –megszámította a kihasználatlan resztli zöldet. A kezdetben meglehetősen nomád körülmények között üzemelő mini-Sziget azonban gyorsan népszerűvé vált. Az eleinte szezonálisan működő szórakozóhely 2005-ben állandósult. S ezzel lezárult a lakossági feszültséget korábban kiengedő időszelep. A lakossági panaszok már nemcsak a nyári hónapokban, hanem egész évben gyűltek a hivatalban. Miközben a képviselők szemét is egyre jobban csípte a jutányos közterülethasználati díj. A helyzetet leginkább az akkor ellenzékiként politizáló fideszesek sérelmezték. Úgy vélték, hogy az elmúlt években évi tízmillióra emelkedett használati díjnak akár a tízszeresét is beszedhetné az önkormányzat. A Zöld Pardon engedélye pedig éppen a választások előtti kényes időkben járt le. A leköszönő testület időhúzásként ideiglenes engedélyt adott ki október végéig. S egyúttal előírta, hogy a 22 millióra emelt díjon túl a szervezők 16 millió forint értékben gondoskodjanak a környék takarításáról, biztonságáról és szúrópróbaszerűen mérjék a zajszintet.

A lakossági panaszok – az önkormányzat tájékoztatása szerint – ezután sem csökkentek. A ZP képviselői viszont a dokumentációt átnézve egyetlen ilyen beadványt sem találtak. Amin nem is csodálkoztak, hiszen a szórakozóhely 300 méteres körzetében egyetlen lakóépület sincs.

A Zöld Pardon képviselői olyan panaszokat kerestek, amelyek nyomán vizsgálat indult a szórakozóhely ellen. Ez az akta valóban üres – ismeri el Milassin Levente kerületi sajtófőnök, de rögtön hozzáteszi: folyamatos a lakossági panaszáradat. Több száz dokumentált bejelentésről van szó, amelyek a Zöld Pardont látogatók vonulási útvonaláról származnak, és joggal hivatkoznak az eldobált szemétre, éjszakai hangoskodásra. Ezek a panaszok ugyan csak közvetve érintik a Zöld Pardon működését, de nem választhatók el tőle. Elvégre egy egész évben nyitva tartó, fesztiválszerűen működő szórakozóhely jelentős környezeti terhelést jelent.

Mindemellett az önkormányzat nagyra értékeli mindazt, amit a Zöld Pardon a fiatalok biztonságos szórakozása érdekében tett az elmúlt években. Azt sem tagadja, hogy hasonló szórakozóhelyeknek van létjogosultságuk. Nem is ezzel, hanem a helyszínnel van gond: Újbuda nem bezáratni, hanem áttelepíteni szeretné a szórakozóhelyet. Ennek érdekében az önkormányzat vállalja, hogy segít az új helyszínnel kapcsolatos hatósági ügyintézésben, és közvetítő szerepet játszik a közlekedés és más infrastrukturális kérdések megoldásában. Több alkalommal tárgyaltak erről a Zöld Pardon képviselőivel, de a csütörtökön a testület elé kerülő kérelem a jelenlegi helyszínre vonatkozik, újabb öt évre kérve a közterülethasználati engedélyt. A döntést senki nem kívánta megelőlegezni. Az engedélyről zárt ülésen döntenek.

Újbudaiak a Zöld Pardonról

„Már este nyolckor megkezdődik az üvegdobálás, szeméthajigálás... másnap az egyetemre érkezőknek és a kisgyermekükkel erre sétálóknak ezen a szeméthalmon kell átkelniük...”

„...Ki védi meg az erre járókat az itt szórakozóktól és a környéken teljesen szabálytalanul parkoló taxisok okozta balesetveszélytől...?”

„...a zaj a Mester utcában is zavaró, májustól októberig nem alhatunk nyitott ablak mellett...”

„...sok jót nem hallani erről a két szórakozóhelyről, kiskorúak, alkohol nagy mennyiségben, tudatmódosító szerek, kosz...”

„...egészen elérzékenyültem, hogy még Tarlós úrral is szembeszálltak, az év legszebb napja lesz október 31-e...”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.