Röviden szólva

Small talk – négy kortárs festő kiállítása a Virág Judit Kortárs Galériában. Radák Eszter–Hecker Péter és Csató József–Király Gábor alkotnak egy-egy párost, hogy a galéria felkérésére új műveket mutassanak be.

Sárvári Zita kurátor azt kérte, hogy a festőpárok határozzák meg a témát, amelyről – egymás előtt sem fölfedve – elkészítik a képeket. A Radák–Hecker páros témája: „a Művészellátó előtt állnak a művészek, és arra várnak, hogy kinyisson a Művészellátó”. A Csató–Király duó pedig a hétköznapi pillanatok – család, étkezés stb. – momentumait ragadta meg.

Virág Judit szerint a négy művész szarkasztikus, ironikus, humoros szemlélete egymásra rímel a képeken. Bízik benne, hogy az első „megrendeléses” kiállítás nem az utolsó lesz a sorban. A galéria persze akkor sikeres, ha már a kiállítás idején megveszik a képeket. Külön érdekesség, hogy Hecker Péter a Deák Erika Galéria tagjaként csatlakozott a galéria három saját művészéhez, bizonyítva, hogy lehet átjárás galériák ésművészcsoportok között. – Szívügyem a kortárs festők helyzetének javítása, a bemutatkozási lehetőségek számának növelése – mondta Virág Judit.

– Vannak gyűjtők, akik úgy érzik, személyesen kell eljárniuk a kortársaknál és vásárolniuk. Ha egy gyűjtő a galéria megkerülésével megy a festőkhöz, azt szoktam mondani, hogy tegye föl magának a kérdést: milyen érték az, amit ő vásárolt? Hiszen neki is szüksége van viszonyítási alapra, hogy tudja, mit ér az, ami a birtokában van. Mi nem zárjuk el a művészeket a gyűjtőktől, a találkozás pártján állunk, a szakmai hátteret is biztosítjuk, katalógusokat adunk ki, marketingmunkát végzünk, külföldre utaztatjuk aművészeket. De a festőnek az a dolga, hogy fessen, nem pedig az, hogy alkudozzon!

INFÓ

SMALL TALK Radák Eszter–Hecker Péter, Csató József–Király Gábor Virág Judit Kortárs Galéria (Budapest V., Falk Miksa u. 30.) szeptember 28-ig.

Radák Eszter: Nyári síugrópálya
RADÁK ESZTER:NYÁRISÍUGRÓPÁLYA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.