Mobilkönyvtár

a címben jelzett fogalom eredetileg egy dicséreteskultúraközvetítő szolgáltatást jelölt: az épített könyvtár nélküli településeket felkereső könyvkölcsönző buszok érdemeit aligha lehet túlbecsülni. ama mobilkönyvtára legalább ilyen hasznos, de másképp működik. ebben a könyvek a mobilhálózaton utaznak és a mobiltelefonra érkeznek.

Öröm

Ezúttal klasszikus olvasásról van szó: a Nokia a saját alkalmazásboltjában, az Ovi Áruházban elkezdte forgalmazni (ingyen) a Magyar Elektronikus Könyvtár digitalizált kiadványait. A MEK-ben sokféle formátumban tárolt kötetek közül eddig több mint 4500-ból készült mobilváltozat. A választékban a történelmi nagyregénytől az ismeretterjesztő munkán át a kötelező olvasmányig már ma is sokféle műfaj megtalálható.

 

Kis helyen is elfér

Az alkalmazás segítségével a felhasználók saját könyvtárat alakíthatnak ki a mobiljukon. Dokumentumként egy teljes kötet is kisebb helyet foglal el a memóriában,mint egyetlen zeneszám, így egy telefonra több száz könyv felpakolható. A betű- és oldalméret változtatható. Olvasni nemcsak okostelefonon lehet, de kétségkívül ott a legkényelmesebb: a nagy kijelzős készülékeken elfordítva – fektetve –is meg lehet jeleníteni az oldalakat.

Másnak is van

A mobilkönyvtár nem kötődik telefonmárkához vagy operációs rendszerhez. Hasonló alkalmazásokat az Apple- és az Android-felhasználók is letölthetnek. A MEK állományának nagy része eleve többféle formátumban lett rögzítve, némelyik minden különösebb hókuszpókusz nélkül letölthetőmobilra, aWindows operációs rendszert használó telefonok pedig ebből a szempontból mindenevők. Aki olvasni akar, mostantól nehezen érvelhet azzal, hogy nincs mit: a magyar és a világirodalom színe-java mobilon is hozzáférhető.

Nem ma kezdték

A nagyjából fél SMS-nyi szöveg megjelenítésére képes első telefonkijelzők még nem voltak alkalmasak könyvolvasásra. Az sem igaz azonban, hogy az irodalom a nagy képernyős okostelefonok korában költözött először a mobilra. A zenelejátszásra használható, némi szabad memóriával rendelkező készülékek az Egyesült Államokban új irodalomfogyasztási divatot teremtettek: megjelentek a mobilra optimalizált hangoskönyvek, amelyeket fülhallgatóval vezetés vagy utazás közben is lehet „olvasni”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.